Начало Здравна медиа Здравни новини Всеки здравноосигурен гражданин да има лична осигурителна сметка

Всеки здравноосигурен гражданин да има лична осигурителна сметка

Всеки здравноосигурен гражданин да има лична осигурителна сметка - изображение

Всеки здравноосигурен гражданин да има лична осигурителна сметка, даваща информация за периода на осигуряване или неосигуряване, както и за вида на осигуровките. Концепцията е предложена в законовите промени от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването, предаде Дарик.

Според организацията продължават ограниченията за болничните заведения, което от своя страна ограничава и пациентите в достъпа им до здравеопазването. От там за пореден път бе изискана сметката на здравната каса да бъде изведена извън бюджетната сметка на държавата, както и средствата за здравеопазване да не се разпределят от политиците.

Всеки се осигурява и това може да се разбере при справка в сайта – за кои месеци човек е платил и за кои не е платил. Но при проверка на гражданин, чието осигуряване е от държавата, се вижда, че е здравно осигурен, но липсва разбивка. За тези граждани също трябва да има разбивка, за да се отчита ясно точно колко е внесено от държавата за всеки месец“, поясни д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: cohimac.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеАнкети