Начало Здравна медиа Здравни новини Всеки месец отнемат деца на приемни семейства заради лоши грижи

Всеки месец отнемат деца на приемни семейства заради лоши грижи

Всеки месец отнемат деца на приемни семейства заради лоши грижи - изображение

През 2015 г. от регистъра за приемна грижа са заличени 235 временни родители, обявиха от Агенцията за социално подпомагане. Поверените им деца са отнети от тях заради лоши грижи, тормоз или насилие. Изчислено това са близо 19 приемни семейства на месец.

Временните родители, от които са взети децата, получават забрана за отглеждане, а пострадалите момчета и момичета отиват в друго семейство. Институциите, които се занимават с подобни казуси, съобщават за случаи, при които децата са обиждани, бити и подлагани на психически тормоз. Отдел “Закрила на детето“ в Плевен заличи от регистъра 55-годишна жена именно по тези причини. Освен това 11-годишното момиче, което е било настанено при нея, е било поставено в риск, след като е спяло в една стая с непълнолетните внуци на приемната си майка.

Към 30 юни 2016 г. утвърдените и вписани в регистъра приемни семейства са 2480, от които 2422 са професионални и 58 доброволни. Към същата дата настанените и пребиваващи в домовете на професионални временни родители деца са 2348, а 46 са в доброволни. Разликата между двата вида семейства е, че професионалните минават обучение и получават заплата за отглеждането на децата. Има 595 семейства общо за страната, при които няма настанени приемни деца.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: confessionsofanadoptiveparent.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиПсихологияЛюбопитноИнтервютаАнкетиЗдравни съветиБотаникаЛеченияСнимкиАлтернативна медицинаРецептиСпортИсторияХранене при...ОбразованиеНормативни актовеОрганизацииСпециалистиЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътеки