Начало Здравна медиа Здравни новини Всяка година има нови 1500 онкохематологични случая у нас

Всяка година има нови 1500 онкохематологични случая у нас

Всяка година има нови 1500 онкохематологични случая у нас - изображение

На година у нас има нови 1500 случая на онкохематологични заболявания. Информацията беше представена по време на проведената вчера кръгла маса, посветена на новите постижения в областта, които превръщат обричащата диагноза във възможност за нов живот.

Данните обяви националният консултант по клинична хематология проф. Жанет Грудева.

Инициативата е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) и премина под патронажа на здравната комисия в парламента.

Във фокуса на вниманието бяха най-новите методи за лечение на злокачествените заболявания на кръвта. Участниците обсъдиха още и предоставените данни за ситуацията у нас, ползата от прилагането на съвременната терапия и разходите за нея.

Проф. Грудева говори за успехите, които българските медици постигат, когато използват иновативна терапия. Тя разказа за прилагането на таргетната и генна терапии, както и за имунотерапията. С тяхна помощ 5-годишната преживяемост в случаите на различни видове онкохематологични заболявания се е повишила.

Националният консултант по детска хематология проф. Добрин Константинов, който сподели, че при децата от 0 до 15 години най-често се среща острата лимфобластна левкемия, представи данни, според които благодарение на иновативните терапии преживяемостта при малките пациенти се еувеличила до 85%. Особено оптимистично прозвучаха данните на професора, че 80% от децата с тази диагноза биват излекувани, нещо напълно немислимо преди години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНормативни актовеНовиниСпециалистиНаправления в медицинатаОрганизацииЗаведенияЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиЛеченияСнимкиПсихологияИнтервютаСоциални грижиЛайфстайлДиетиГеографияАнкетиСпортБотаникаЛичности