Начало Здравна медиа Здравни новини Научно откритие в хематологията води до успех срещу туморите

Научно откритие в хематологията води до успех срещу туморите

Научно откритие в хематологията води до успех срещу туморите - изображение

От конгреса на Европейската хематологична асоциация в Мадрид произлезе новината, че учените са разгадали защо туморните клетки при левкемията на практика са безсмъртни и досега експертите не можеха да спрат тяхното развитие в някои нелечими форми на болестта. Разкриването на механизма дава надежда, че това ще е ключът към лекуването не само на различните форми на левкемията, но и на други тумори, информира БНТ.

Клетките имат свой начин да задействат смъртта си, когато остареят или се повредят. Този процес се нарича апоптоза. Но при туморните той не действа и на практика те стават безсмъртни. Дори химио- и лъчетерапиите не могат да прекъснат възпроизвеждането им. Затова изследователите решили да сменят подхода. Започнали да търсят начин да контролират механизма на клетъчната смърт, който от своя страна да им позволи да унищожават туморите.

Откриват, че белтък на име BCL е отговорен със своето свръхпроизводство за блокирането на апоптозата и оттам за незадействането на клетъчната смърт при туморите. Специалистите установили, че белтъкът успешно може да бъде заблуден с имитации. Така излъган, той позволява на молекулите да задействат процеса на клетъчна смърт и туморните клетки могат да бъдат унищожени.

Това е пробив в науката, който ще позволи да бъдат лекувани заболявания, които до този момент се считаха за нелечими. Експертите вече отчитат първите успешни терапии по новия метод. Проф. Питър Хилман заявява, че повече от три четвърти от пациентите, при които преди това лечението не е имало резултат, сега се влияят.

Терапията вече е регистрирана в Европа и е първата, която директно задейства апоптозата и не дава никакъв шанс на туморната клетка да се измъкне или да стане резистентна. Засега областта, в която е изпробвана, е при левкимиите. Но стремежът е да се използва и при лечението на други хематологични и ракови заболявания, защото механизмът е общ за повечето злокачествени клетки.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: selectscience.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиЛюбопитноНовиниИсторияНаправления в медицинатаЗаведенияОрганизацииАлтернативна медицинаМедицински изследванияХранене при...ФизиологияСпортЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияБотаникаПатологияСнимки