Начало Здравна медиа Здравни новини Във Варна ще откриват рак на гърдата с контактна термография

Във Варна ще откриват рак на гърдата с контактна термография

Във Варна ще откриват рак на гърдата с контактна термография - изображение

Във варненското ДКЦ 5 "Св. Екатерина" вече се прилага нов метод за диагностика на рак на млечната жлеза. Той може да се прилага многократно, защото е безвреден и безболезнен. Могат да се провеждат с него скринингови прегледи при жени, които имат в семейството случаи на заболяването или са на терапия с хормонални препарати.

Методът е на принципа на контактната термография с течни кристали и е изключително бърз и точен. Първият сигнал, че е налице туморно образувание, е повишената температура на кожата, която се разпознава от апарата. За няколко минути специалистите разполагат с 45 термографски образа, които се изпращат за анализ в база данни на сървър в Полша и ще бъдат разчетени от изкуствен интелект. При изследването могат да се открият злокачествени образувания в млечната жлеза с размери дори от 3 мм.

Жените най-често заболяват от рак на гърдата в сравнение с другите онкологични заболявания. Причината е във фактори като начин на хранене, стрес, прием на хормонални контрацептиви, късно раждане и др. От голямо значение е, когато диагнозата е поставена в ранен стадий, тъй като терапията тогава е много по-успешна и пациентките се излекуват.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПатологияВидеоИзследванияАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияБотаника