Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Любомир Трифонов: Вече можем да откриваме туморите на гърдата с приблизително 6 години по-рано

Д-р Любомир Трифонов: Вече можем да откриваме туморите на гърдата с приблизително 6 години по-рано

Д-р Любомир Трифонов: Вече можем да откриваме туморите на гърдата с приблизително 6 години по-рано - изображение

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените както в България, така и в повечето страни в света. По последни данни той е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания. Най-засегнати са жените на възраст между 50 и 70 години.

Туморът на гърдата е лечим, стига обаче да бъде открит навреме, затова е важно да не пропускаме профилактичните прегледи.

Кога трябва да бъде направен първият преглед при жените, колко струва мамографското изследване и болезнено ли е то? На въпросите ни отговаря д-р Любомир Трифонов.

Фрамар: Представете се за читателите на "Фрамар".

Казвам се Любомир Трифонов и съм рентгенолог, специалност, която вече се нарича образна диагностика, поради големия брой диагностични процедури, които обхваща. Управител съм на Диагностична лаборатория "Ахилес", която разполага и с два профилактични кабинета, единият от които се намира на бул. "Руски" 56 в Стара Загора, където предлагаме мамографска и ехографска диагностика на млечни жлези. Вторият ни кабинет се намира на ул."Кенали" 4 и е за диагностика и профилактика на остеопороза, в който разполагаме с последно поколение диагностичен скенер по метода DEXA, даващ възможност за прецизна диагностика и проследяване на пациентите с това заболяване.

Фрамар: От колко време работите по специалността си?

Имам 16-годишен стаж, а конкретно с мамологичната диагностика се занимавам от 7 години. През 2011г. направих тясна специализация в този профил в голям онкологичен център в град Ферара, Италия, където завърших успешно курс по специализирана диагностика на млечна жлеза и имах възможност да усъвършенствам някои методики, които тепърва предстоят да навлязат в България. През изминалата година в нашия център въведохме нещо съвсем ново за региона - правим дигитализация на образите, които получаваме от мамографията. Това е нова методика, подобряваща възможностите на нас, лекарите, да виждаме повече и фини детайли в структурата на млечните жлези, което е от особено значение за ранната диагностика на злокачествените тумори на гърдата. С тези нови диагностични възможности имаме преимуществото да открием 4,5 дори 6 години по-рано туморите на гърдата. Когато едно образувание в гърдата се напипва, то вече не е в ранен стадий, разбира се, когато говорим за злокачествени образувания. Затова и все повече се акцентира на ранната диагностика, която трябва да включва извършване на преглед на гърдите с мамография за жени на възраст над 40 г. При жените, които са в по-млада възраст, е хубаво да се прави ехографско изследване от лекар, който е специалист в тази област. Изследването трябва да съчетава събиране на целенасочена информация от пациентката за определени симптоми и признаци и да се извършва прецизно самата ехография както на млечните жлези, така и на областите на мишниците.

Фрамар: На каква възраст трябва да се проведе първият преглед при момичетата?

Важно е това да стане около 20-годишна възраст. Особено важно е да се обърне внимание на жените, които имат фамилна обремененост за тумори на млечна жлеза.

Фрамар: Кои жени са предразположени към заболяването?

С по-голям риск от тумори на гърдата са жени, които имат фамилна обремененост, тоест техни преки родственички имат доказан тумор на гърдата, оперирани са или са починали от тумор на гърдата. Преки родственички са майки, сестри, братовчедки, лели, баби, най-вече тези по-майчина линия. С по-голям риск от развиване на такова заболяване са жените-пушачки, жените, които работят в среда с токсични въздействия, тези, които са използвали хормонални средства безконтролно...

Фрамар: По-голяма ли е опасността от развитието на тумор на гърдата при некърмилите жени?

Има такива данни, макар че те не са съвсем категорични. Но наистина, при жените, които не са кърмили и при нераждалите жени, рискът да развият рак на гърдата след 50-годишна възраст, е по-висок. Важно е да се имат предвид и индивидуалните особености в начина на живот - дали жената е приемала хормонални лекарства, дали е пушачка, начинът й на хранене, а също и затлъстяването, което е предпоставка, която увеличава риска.

Фрамар: Колко профилактични мамографии годишно поема Здравната каса?

През 2011г. за първи път Здравната каса заплащаше изследването мамография на жените от 50 до 69-годишна възраст. Надявам се, че и през новата година тази тенденция ще продължи. Тези, които са по-млади от тази възраст, се чувстват пренебрегнати, че не могат да отидат на такъв преглед по линия на Здравната каса. Но това не бива да се приема дискриминационно. И по света такива профилактични прегледи с мамография се правят масово за жените след 45 години. Важни са самопрегледите и в нашия център наблягаме на това да научим жените на какво да обръщат внимание, даваме указания и как да се извършва самопрегледът след ежемесечния цикъл.

Фрамар: Каква е цената на профилактичния преглед извън "пакета" на Здравната каса?

Цената в никакъв случай не е шокираща, в цялата страна и конкретно в нашия център е между 20 и 38 лева в зависимост от вида на диагностичните изследвания, които са необходими за всеки конкретен случай.

Фрамар: Болезнен ли е мамографският преглед?

Не, не е болезнен. Изразява се в леко притискане на гърдата за няколко секунди. Най-подходящият период за жените, които не са в менопауза, да направят мамография е непосредствено след месечният цикъл. Цялостното изследване не отнема повече от десетина минути, а резултатите се получават обикновено на следващия ден, за да имаме време да прегледаме и анализираме внимателно всички детайли. Понякога се налага да поканим пациентката за второ посещение поради необходимост от допълнително уточняващо изследване или за устно обясняване на находката от прегледа и даване на указания за последващото поведение.

Фрамар: Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелавам да са здрави, да ходят на профилактични прегледи и най-вече да изживяват много позитивни емоции, които да ги предпазват от болести. Нашето лого, насочено към пациентките е: "Отделете няколко минути от забързаното си ежедневие за профилактичен мамологичен преглед, за да спестите на Вас и Вашето семейство излишен стрес и притеснения".

За Framar.bg:

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория