Начало Здравна медиа Здравни новини Във Великобритания се притесняват от извънредна ситуация относно разпространението на микоплазмоза

Във Великобритания се притесняват от извънредна ситуация относно разпространението на микоплазмоза

Във Великобритания се притесняват от извънредна ситуация относно разпространението на  микоплазмоза - изображение

Малко известна полово предавана инфекция може да се превърне в следваща епидемия, ако хората не бъдат бдителни. Британската асоциация по сексуално здраве и ХИВ предупреждава, че микоплазмозата, причинена от Mycoplasma genitalium, често няма симптоми, но може да доведе до възпаление на таза, а оттам и до безплодие при жените.

От асоциацията започват информационна кампания с насоки как да се разпознава и лекува инфекцията. Състоянието лесно може да бъде пропуснато, а ако не се лекува правилно, да се развие резистентност към антибиотици.

Mycoplasma genitalium е неядрен микроорганизъм, който предизвиква възпаление на уретрата при мъжете, водещо до секрет от пениса и болки при уриниране. При жените причинява възпаление на репродуктивните органи, болка, треска и вероятно кървене. Заразяването става чрез практикуването на секс без презерватив.

В човешкото тяло паразитират около 11 вида микоплазми, но само Mycoplasma genitalium, Mycoplasma pneumonia и Mycoplasma hominis могат да причинят заболяването. Не е ясно конкретно по какъв начин тези микроорганизми стават причина за развиване на болестта. Като сапрофит (организъм, хранещ се с разлагащи се растителни или животински организми) може да бъде открит и в здрави хора.

Микоплазмозата може да бъде пропусната или да бъде сгрешена с друга полово предавана болест, например хламидия. Наскоро бяха разработени тестове за откриване на заболяването, но все още не са налични във всички британски клиники. Степента на изкореняване на инфекцията с раздел антибиотици, наречени макролиди, намалява в световен мащаб. Макролидната резистентност в Обединеното кралство се оценява на близо 40%. Друг антибиотик – азитромицин, все още действа в подобни случаи.

Сексуалният консултант д-р Питър Грийнхаус призовава хората да вземат мерки. Смята, че е време обществото да научи за Mycoplasma genitalium и това е още една причина да се носят презервативи, когато отиваме на почивка.

Д-р Пади Хорнър, който участва в изготвянето на наръчника за действие спрямо болестта, обяснява, че насоките са разработени „защото не можем да си позволим да продължим с подхода, който следвахме през последните 15 г. Това би довело до извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, и до масовото разпространение на Mycoplasma genitalium“.

Указанията на властите препоръчват пациентите със симптоми да бъдат правилно диагностицирани със специалния тест, да се лекуват коректно, а след това да се проследява дали излекуването е налице.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: verywellhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ИсторияНовиниДиетиМикробиологияЛюбопитноСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаИзследванияЛеченияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиТестовеБотаникаНаправления в медицинатаЛайфстайл