Начало Здравна медиа Здравни новини Във Великобритания тестват хапче срещу загуба на слуха и тинитус

Във Великобритания тестват хапче срещу загуба на слуха и тинитус

Във Великобритания тестват хапче срещу загуба на слуха и тинитус - изображение

Ново хапче, борещо се едновременно със загуба на слуха и шум в ушите, се тества върху пациенти за първи път във Великобритания.

Първото лекарство за лечение и на двете състояния е разработено от учени в Обединеното кралство и действа върху мозъчните клетки, участващи в обработката на звука.

Лабораторните изследвания показват, че лекарството има потенциала да намали симптомите на свързаната с възрастта загуба на слуха и шума в ушите, известен още като тинитус.

Много от хората на възраст над 60 години страдат от загуба на слуха. Не са малко и хората, включително на ниска възраст, които имат шум в ушите.

С течение на времето власинките във вътрешното ухо, които обикновено предават звукови сигнали към слуховия нерв, се повреждат или умират. По този начин нервните импулси, извършващи трансфер на звука към мозъка, намаляват.

Все повече учени смятат, че тази форма на загуба на слуха може да бъде свързана и с проблеми с нервните клетки в мозъка.

Лек няма. Слухови апарати и импланти в ушната мида може да помогнат на някои хора, но често са неудобни и има риск от инфекции.

Шумът в ушите е възприятието на звук в едното или в двете уши, когато няма очевиден източник. Видът звук варира от бръмчене до звънене или съскане.

Въпреки че много хора се справят добре със симптомите, за немалко този проблем има значително влияние върху качеството на живот.

Новото лекарство работи върху протеин, наречен Kv3, който помага да се образуват пори по повърхността на нервните клетки в областта на мозъка, свързани с чуването. Тези пори позволяват на калия да влезе в клетките, а той е необходим, за да помогне сигналите, преминаващи между нервните клетки.

Според изследователите има доказателства, че нивата на Kv3 се повреждат или намаляват с възрастта.

В момента 11 британски болници са в процес на клинично изпитване на новия медикамент върху 150 пациенти.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИзследванияПсихологияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиЛеченияАлт. медицинаХранене при...Клинични пътекиИнтервютаФизиологияСпортОрганизацииСоциални грижиОбразование