Начало Здравна медиа Здравни новини Във Врачанска област има много повече зъболекари, отколкото лични лекари

Във Врачанска област има много повече зъболекари, отколкото лични лекари

Във Врачанска област има много повече зъболекари, отколкото лични лекари - изображение

При обсъждането на здравната карта на Врачанския регион стана ясно, че има много повече зъболекари, отколкото лекари. С НЗОК са сключили договор общо 168 стоматолози, които са разпределени предимно в областния град и общинските центрове.

Независимо, че Врачанско е рекордьор по специалисти, предоставящи дентална медицинска помощ, проучването показва, че хората от селата нямат нормален достъп до техните услуги. В областта се чувства остра нужда от повече общопрактикуващи лекари. Статистиката сочи, че 97 индивидуални и 2 групови практики имат сключен договор с РЗОК. В Козлодуй, Мизия и Хайредин се падат по 2000 пациенти на един лекар, а в седем от общините един личен лекар обслужва средно по 1500 души.

Директорът на РЗОК Светозар Симеонов изнесе още данни, според които в областта най-често използвани са гинекологичните, хирургичните и терапевтичните легла в болниците. В психиатрията те са запълнени на 95%. Общият брой на леглата във Врачанско са 1295, като от тях активно се използват 920. Останалите влизат в употреба, когато се налага продължително лечение, за палиативни грижи, рехабилитация, физиотерапия или психиатрични случаи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: dentalpulseclinic

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизации