Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Редовната профилактика при зъболекар предпазва от пневмония

Редовната профилактика при зъболекар предпазва от пневмония

Редовната профилактика при зъболекар предпазва от пневмония - изображение

Ходенето на профилактичен преглед при зъболекар два пъти годишно може да предотврати усложнения с белите дробове, като пневмонията например. Проучване твърди, че здравите зъби и венци намаляват лошите бактерии в устата, които са в състояние да причинят инфекция на дробовете.

Американски учени анализирали данните на 26 000 души и открили, че 1,7% от хората са носители на стрептококови и анаеробни бактерии. Резултатите от изследването показали, че при хората, които никога не ходят на зъболекар, рискът от пневмония е с 87% по-голям, отколкото при онези, които редовно преглеждат своите зъби и чистят плаката от тях.

Пневмонията е възпаление на тъканта на белия дроб и обикновено причината за появата й са бактерии, вируси или гъби. Симптомите й са затруднено дишане, кашлица, болки в гърдите, треперене, изпотяване, може да се появи сърцебиене и загуба на апетит. Всяка година 8 от 1000 души в света се разболяват от нея. Проявленията на пневмонията са най-вече през есента и зимата. Особено податливи са най-младите и възрастните хора.

Водещият изследовател д-р Мишел Дол от университета във Вирджиния коментира, че има научни доказателства за връзката между оралното здраве и пневмонията. Няма как да премахнем всички бактерии в устата си, но добрата хигиена ограничава значително техния брой. Затова и профилактичните прегледи са от съществено значение за здравословното състояние на хората.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: cbc.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиПатологияСнимкиМикробиологияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника