Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ново изобретение: "Интелигентно яке", което диагностицира пневмония

Ново изобретение: "Интелигентно яке", което диагностицира пневмония

Ново изобретение: "Интелигентно яке", което диагностицира пневмония - изображение

"Интелигентно яке"което може да диагностицира пневмония много по-бързо от лекарите, разработиха учени от Уганда.

Идеята за изобретението е на 26-годишната Оливия Кобуронго. Самата тя дълго време е страдала от различни неразположения, преди да й бъде поставена правилната диагноза. Оливия споделила своята идея с 24-годишния инженер Браян Турибагу, който с екип от лекари разработва биомедицинско яке и приложение за смартфони, регистриращи заболяването още в съвсем ранен стадий.

Пневмонията е тежка инфекция на белите дробове, която ежегодно става причина за смъртта на над 24 хиляди деца под 5-годишна възраст в Уганда. Ситуацията значително се влошава и заради липсата на достъп до лабораторни изследвания и инфраструктура в бедните райони, което означава, че здравните работници разчитат на прости клинични прегледи, за да поставят диагнози.

Новосъздаденият комплект от яке и приложение е наречен "Мама-Оре". Той ще позволява на лекарите просто да облекат детето със специалното яке и неговите сензори веднага ще отчетат състоянието на белите дробове, начина на дишане и телесната температура.

Всяка година над 900 хиляди деца под 5-годишна възраст умират от пневмония в Южна Азия и Субсахарска Африка, показват данни на УНИЦЕФ. Имайки предвид тази статистика, може да се заключи, че белодробното заболяване взема повече жертви от маларията, менингитът и ХИВ/СПИН, взети заедно.

Снимка: ABC News 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПатологияСнимкиЛюбопитноИсторияХранене при...МикробиологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияИзследванияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлТестовеСоциални грижи