Начало Здравна медиа Здравни новини В Австралия се разпространява застрашителна епидемия от язва на Бурули

В Австралия се разпространява застрашителна епидемия от язва на Бурули

В Австралия се разпространява застрашителна епидемия от язва на Бурули - изображение

Лекари в Австралия призовават за спешно проучване на причините, заради които причинена от бактерия язва се превърнала във влошаваща се и застрашителна епидемия. Случаите в щата Виктория са на кожно заболяване – язва на Бурули, и за последните 4 години са се увеличили с 400%.

Болестта се среща предимно в Африка, но завзема нови територии и инфекциите стават по-тежки. Лекарите не знаят как да предотвратят заболяването, което се дължи на бактерията Mycobacterium ulcerans, разграждаща и „изяждаща“ плътта. През миналата година са регистрирани рекордните 275 случая, което е с 51 на сто повече от 2016-а.

Експертът по инфекциозни болести д-р Даниел О’Брайън коментира, че все по-често и по-тежко се разболяват хора от язва на Бурули. Специалистът не може да даде обяснение защо тя се е появила в умерения климат на Виктория, когато е типична за тропическите райони.

Местните лекари и власти недоумяват каква е причината за появата на болестта, медицинската общност призовава за финансиране от правителството за изследването на заболяването. Предположенията за това какво го предизвиква са много. Някои от теориите включват фактори като валежите, вида на почвата или дивата природа. В изпражненията също е открита следа от бактерията.

Язвите са трудни за лечение и възстановителният период често надхвърля 6 месеца и достига до 1 година. Много от пациентите трябва да се подложат на реконструктивна хирургия. Бактерията излъчва токсини, които унищожават клетките на кожата, мастната тъкан под нея и малките кръвоносни съдове. С времето раната се увеличава и може да доведе до обезобразяване или инвалидност. В повечето случаи засяга крайниците, но може да се появи по лицето и тялото. Лекарите не знаят как се предава на хората.

Болестта се среща по-често в селските райони на Западна и Централна Африка, Латинска Америка, Нова Гвинея и тропическите области на Азия. В развиващия се свят болестта се свързва с влажни зони и застояла вода, но в Австралия в голяма степен случаите са от крайбрежните региони.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: okmedicina.it

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияЗдравни съветиФизиологияЛеченияХранене при...ИзследванияЗдравни проблемиДиетиСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиАлт. медицинаПатологияБотаникаСпециалистиХрани и ястия