Начало Здравна медиа Здравни новини В болница „Медлайн“ – Пловдив ще прилагат нов метод за лечение на хемороиди

В болница „Медлайн“ – Пловдив ще прилагат нов метод за лечение на хемороиди

В болница „Медлайн“ – Пловдив ще прилагат нов метод за лечение на хемороиди - изображение

Пловдивската болница „Медлайн“ първа в града на тепетата ще приложи новия метод THD (трансална хемороидална дезартеризация) за безинцизионно отстраняване на хемороидални възли. При него се прекъсва кръвотокът към възлите, без да се правят разрези. Процедурата е сравнително нова за България и е подходяща за пациенти, които са във втори до четвърти стадий на заболяването и имат оплаквания от кървящи хемороиди.

Методът се извършва под ехографски доплеров контрол. Чрез инструмент, свързан с апарата, се открива всяка една от шестте артерии, които доставят кръв до болезнените образувания. Прошива се над възела, а излишната лигавица се нагъва със спираловиден шев и се прави така наречената мукопексия (издърпване на червото). По този начин се премахват хемороидалния възел и лигавичния пролапс.

THD метод

При процедурата се използва обща или спинална анестезия. Пациентът може да има чувство за недоизхождане и лек дискомфорт след нея, а кървенето е рядко усложнение. След интервенцията специалистите препоръчват храненето да става с лека и богата на фибри храна, както и пиенето на поне 2 л вода дневно.

От хемороидална болест страда близо 10% от населението, като по-често оплаквания имат мъжете. Тя се причинява от вродена слабост на съединителната тъкан и се провокира от нарушения в редовния ритъм на изхождане. Състоянието е характерно при хора, които водят застоял начин на живот, упражняват „седящи“ професии или вършат дейности с повишено вътрекоремно налягане.

Симптомите се засилват с времето, а самото заболяване протича в 4 стадия. В най-тежките степени на заболяването се наблюдава изпадане на ректалната лигавица през ануса. При класическите хирургични техники се отстраняват радикално възлите и се наблюдава значителна болка след това.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: Болница „Медлайн“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноХранене при...Социални грижиЛайфстайлКлинични пътекиПсихологияСпортЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияЗдравни проблемиСнимкиАлт. медицинаБотаникаИзследвания