Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна приложиха за първи път нов метод за лечение и реконструкция на средно ухо

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна приложиха за първи път нов метод за лечение и реконструкция на средно ухо

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна приложиха за първи път нов метод за лечение и реконструкция на средно ухо  - изображение

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна стана първото лечебно заведение, в което за първи път родни специалисти приложиха нов метод за лечение на средно ухо. Той е оперативен, като при интервенцията се използва специфичен високотехнологичен цимент, с който се „гипсират“ костиците в средното ухо.

Материалът вече е познат във водещите центрове по отологична хирургия на Стария континент и в САЩ, но сега за първи път се въвежда в нашата страна от доц. д-р Николай Сапунджиев от варненската болница. Той обяснява, че методът позволява по нов начин да се реконструират слуховите частици, които са най-малките в човешкото тяло. Общо са три, като най-голямата е 6 мм, а най-малката – 3 мм, с тегло близо 7 микрограма. Специалистът научил за материала на курс във Франкфурт, Германия, през 2017 г. Модерният метод се прилага при пациенти с намален слух в резултат на увреждания в средното ухо.

Досега процедурата представлявала премахване на увредената костица и поставянето на протеза, изработена от титан, злато или други материали. При използването на новия материал вече не се налага отстраняването на слуховата кост, тя се гипсира и за 4-5 минути се втвърдява.

Трите костици в средното ухо образуват една верига, по която се предава звука. Те могат да бъдат увредени вследствие травма на главата, при отосклероза, при възпалителни заболявания в ухото, при хора с остеогенезис имперфекта. Резултатите след новата процедура са по-добри – пациентът не усеща световъртеж след нея, слухът е по-добър. Материалът може да се използва при хора на всякаква възраст.

Методът ще бъде въведен като традиционен за реконструкция и лечение на средното ухо във варненската УМБАЛ „Св. Марина“.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСоциални грижиХранене при...ЛайфстайлКлинични пътекиСпортПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияСнимкиАлт. медицинаТестовеФизиологияСпециалистиИзследванияБотаника