Начало Здравна медиа Здравни новини Започват клиничните изпитания на нов препарат за болни от Паркинсон

Започват клиничните изпитания на нов препарат за болни от Паркинсон

Започват клиничните изпитания на нов препарат за болни от Паркинсон - изображение

С проучвания за безопасността на съединението започват клиничните изпитвания на новия препарат за болни от Паркинсон. Екипът от американски учени начело с Тед Доусън вярва, че този етап ще премине бързо и безопасността на медикамента ще бъде потвърдена. След това предстои оценка на ефикасността на NLY01 при пациенти с диагноза Паркинсон. Лекарството вече е показало своята ефективност по време на опитите с мишки. То е забавило значително развитието на болестта.

Изследователите отбелязват, че създаденият от тях препарат NLY01успява да намали агресивното поведение на астроцитите и по този начин да забави развитието на заболяването. При болестта на Паркинсон, намиращите се в главния мозък микроглиални клетки подават определен вид сигнали към астроцитите. Точно тези сигнали водят до по-агресивно поведение и астроцитите започват да разрушават връзките между невроните.

Американските учени обясняват, че изследвайки микроглиалните клетки на животни с болестта на Паркинсон, установяват, че медикаментът работи наистина и действието му е ефективно. Освен това те припомнят, че производни на въпросното лекарство вече се използват за контролиране на нивото на инсулин при пациенти с диабета от тип 2.

Ако експериментите приключат успешно, това ще бъде сериозна крачка напред по отношение на лечението на страдащите от болестта на Паркинсон, тъй като в момента се прилага единствено симптоматично лечение и на пазара няма нито един препарат, който да забавя развитието на болестта.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноХранене при...Социални грижиИсторияЛайфстайлКлинични пътекиНаучни публикацииЗдравни проблемиИнтервютаСнимкиВидеоАлт. медицинаСпортЛеченияЗдравни съветиПсихологияБотаникаНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография