Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха ново лекарство против хепатит В

Разработиха ново лекарство против хепатит В

Разработиха ново лекарство против хепатит В - изображение

Група от лекарствени препарати против хепатит В разработиха руски учени. Медикаментите са в състояние да унищожат вируса вътре в чернодробните клетки и напълно да победят дори хроничната форма на болестта.

Доклиничните изпитания на препаратите върху животни ще започнат през 2019 г.

Учените от Централния изследователски институт по епидемиология са убедени, че са решили един от големите проблеми, свързан с факта, че настоящите лекарства за хепатит В само потискат вируса, който реално остава в тялото. Медикаментите, които те са създали обаче, ще бъдат в състояние напълно да излекуват болния, унищожавайки вируса вътре в клетките. Става дума за две различни като начин на действие, но високоефективни лекарства. Едното от тях директно унищожава ДНК вируса, а второто активира естествените противовирусни механизми на организма.

„В основата на развитието на вирусната инфекция стоят процеси, свързани с функционирането на вирусния геном. Когато го унищожите, тогава ще излекувате човека. Доскоро унищожаването на вирусния геном беше технически невъзможно. Ефектът на нашите лекарства се основава на новите видове системи CRISPR / Cas9, станали особено популярни напоследък. Резултатите, които получихме, показаха високата ефективност и безопасност в клетъчните култури на новия препарат“, обяснява завеждащият консултативния клинико-диагностичен център в Института Владимир Чуланов.

Прогнозите са, че до пет години лекарството ще бъде на руския фармацевтичен пазар. Опитите с маймуни ще започнат през следващата година, а от 2020-а са планирани клиничните изпитания с хора.

Учените все още не са определили формата на новия препарат – дали ще бъде като таблетки или във вид на ваксина.

Ваксинацията против хепатит В помага да бъде намалено разпространението на вируса. В периода от 2011 г. до 2017 г. в Русия са имунизирани близо 29 000 000 души, от които 13 000 000 деца. През миналата година са регистрирани повече от 14 000 случая на хроничен хепатит В, а по данни на Световната здравна организация техният брой в света е 257 000 000.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияСнимкиИсторияЛеченияЛюбопитноХранене при...Социални грижиЛайфстайлКлинични пътекиАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография