Начало Здравна медиа Здравни новини Спрените в България лекарства са широко използвани в Европа

Спрените в България лекарства са широко използвани в Европа

Спрените в България лекарства са широко използвани в Европа  - изображение

Лекарствата, които са засегнати от мораториума и ще останат недостъпни за българските пациенти, са широко използвани и утвърдени в по-голяма част от европейските държави. Това обявиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Пациентите няма да могат да прилагат в своето лечение през 2018 г. нови за страната, животоспасяващи медикаменти. Средно преди 3 години същите са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарствата и са достъпни в около 15 държави от ЕС. Там те се заплащат от обществени фондове.

Част от новите лекарствени терапии дават повече възможности за лечение и дори в определени случаи може да са по-изгодни за Здравната каса, смята директорът на ARPharM Деян Денев.

 директор

Препоръката за заплащането на новите медикаменти е въз основа на оценка на здравните технологии и на доказателства за ползата им. Те гарантирано подобряват качеството на живот на пациента, удължават живота му и понижават усложненията от заболяването. Често тези лекарствени терапии се прилагат, когато няма друга алтернатива за лечение или разходите за провеждането на лечение с тях са по-ниски, отколкото с налични заместители. За някои от медикаментите са сключени договори за отстъпки, които да са изгодни за НЗОК, за други предстои.

Някои от засегнатите от мораториума терапии са: Obinutuzumab, който се прилага при хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ). Преди 3 години е разрешен за употреба и се реимбурсира в 17 европейски държави като Гърция, Испания, Германия, Чехия, Франция и др.

Venetoclax също се използва за лечение на ХЛЛ и е одобрен преди 1 година. Реимбурсира се в 11 европейски страни – Германия, Великобритания, Италия, Австрия, Гърция и др.

С Nintedanib се лекува идиопатична белодробна фиброза. Към момента Здравната каса не осигурява лечение за това заболяване. Разрешено е за употреба преди 3 години и се реимбурсира в 18 държави – Гърция, Дания, Литва, Испания, Холандия и др.

Pirfenidone също се прилага при белодробна фиброза, одобрено е от Европейската агенция по лекарствата преди 7 години и се покрива от здравните фондове в 22 страни от Стария континент – Румъния, Гърция, Португалия, Германия, Швеция, Словения и др.

Blinatumomab лекува остра лимфобластна левкемия и терапията с него е разрешена през 2015 г. Реимбурсира се в 12 европейски държави – Гърция, Финландия, Франция, Унгария, Словакия и др.

Carfilzomib се използва за лечение на множествен миелом и за него има сключен договор за отстъпка с НЗОК. Одобрен е преди 2 години и се покрива в 13 страни в Европа – Австрия, Белгия, Италия, Гърция, Румъния и др.

С Tofacitinib се лекуват възрастни пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит. Преди 9 месеца е разрешен от Европейската агенция и се реимбурсира в 12 държави – Англия, Ирландия, Хърватска, Испания, Норвегия и др.

Palbociclib е първият одобрен нов клас лекарство за лечение на хормонално позитивен/ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза. Терапията с него е одобрена преди 1 година и се реимбурсира в 12 евродържави – Великобритания, Исландия, Холандия, Швейцария, Словения и др.

Alemtuzumab е терапевтична алтернатива за множествена склероза, разрешен е през 2013 г. и се покрива от здравните фондове в 21 европейски държави – Кипър, Естония, Белгия, Гърция, Хърватска и др.

Vortioxetine се прилага за лечение на голям депресивен епизод при възрастни. Терапията е одобрена преди 4 години и се реимбурсира в 17 страни от Стария континент – Италия, Словакия, Чехия, Унгария, Франция и др.

Оsimertinib се предписва за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб и е разрешен през 2016-а. В 13 страни в Европа се реимбурсира – Австрия, Великобритания, Румъния, Гърция, Дания и др.

Regorafenib е единствената терапевтична алтернатива за трета линия на лечение на пациенти с гастро-интестиналнален стромален тумор. Разрешен е за употреба през 2015 г. и се реимбурсира в 18 държави на Стария континент – Кипър, Дания, Гърция, Италия, Швейцария, Португалия и др.

Aflibercept е единствена опция за пациенти с дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Одобрен е преди 5 години и се покрива в 23 евространи – Германия, Испания, Латвия, Гърция, Люксембург, Хърватска, Холандия и др.

Pixantrone dimaleate е терапия без аналог за лечение на трета и четвърта линия на възрастни пациенти с многократно рецидивирал или рефрактерeн агресивeн неходжкинов B-клетъчeн лимфом. Разрешен е от евроагенцията през 2012 г. и се реимбурсира в 11 държави – Франция, Словакия, Ирландия, Норвегия, Испания и др.

Olaratumab се прилага при авансирал сарком на меките тъкани при болни, при които не може да се направи операция или лъчелечение. Одобрен е преди 1 година в 11 евространи – Австрия, Дания, Финландия, Германия, Италия, Швеция и др.

Sofosbuvir/velpatasvir се използва за лечение на всички генотипове хепатит С и единствена алтернатива за пациенти с генотип 3. Разрешен е миналата година и се реимбурсира в 6 страни в Европа – Словения, Дания, Португалия, Австрия, Естония и Германия.

Ponatinib е терапия за лечение на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия. Одобрена е през 2013 г. и се реимбурсира в 5 евродържави – Финландия, Португалия, Франция, Словакия и Словения.

Mepolizumab се прилага на пациенти, които страдат от така наречената тежка астма. Европейската агенция е дала зелена светлина на лекарството през 2015 г. и се покрива от фондовете в 10 страни – Германия, Великобритания, Гърция, Италия и др.

Trametinib се комбинира с дабрафениб за лечението на възрастни пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация. Одобрен е преди 3 години и се реимбурсира в 17 евродържави – Полша, Дания, Чехия, Гърция, Испания и др.

С Pasireotid се лекуват пациенти с акромегалия и е разрешен през 2012 г. Реимбурсира се в 19 европейски държави – Румъния, Унгария, Великобритания, Франция, Холандия и др.

Everolimus се прилага при пациенти с бъбречен ангиомиолипом и при страдащи от субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми, и двете асоциирани с комплекса туберозна склероза. Одобрен е през 2009 г. и се покрива от фондовете в 19 европейски страни – Германия, Румъния, Кипър, Чехия, Испания, Великобритания и др.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България
Снимка: cbsistatic.com, bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноХранене при...ИсторияСоциални грижиЛайфстайлКлинични пътекиСнимкиНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиЛеченияРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография