Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха лекарство срещу туберкулоза за хора с МЛУ

Създадоха лекарство срещу туберкулоза за хора с МЛУ

Създадоха лекарство срещу туберкулоза за хора с МЛУ - изображение

В Русия създадоха лекарство, което е срещу форма на туберкулозата и е за пациенти, които страдат от множествена лекарствена устойчивост (МЛУ).

Медикаментът е преминал изпитания и ще се появи през 2018 г. на пазара. Той е предназначен за болни от туберкулоза, на които не им действат стандартните лекарства и не могат да ги използват, за да се излекуват. Изпробван е върху 140 пациенти с белодробна туберкулоза с МЛУ. Учените са отчели 80% ефективност на медикамента, хората не са имали противопоказания и им е понесло добре.

Множествената лекарствена устойчивост е “изкривен“ защитен механизъм на клетките, при който организмът изхвърля и не приема попаднали в него вещества. Така страдащите от синдрома не могат да взимат дадено лекарство, но най-често тялото им разпознава като “вредни“ всички поети медикаменти.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: thejournal.ie

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлИсторияКлинични пътекиСнимкиВидеоДиетиЛеченияТестовеМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижиАнкетиСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиПроизводителиАптекиОрганизацииРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография