Начало Здравна медиа Здравни новини В България всеки пети младеж пуши редовно

В България всеки пети младеж пуши редовно

В България всеки пети младеж пуши редовно - изображение

В България проблемът с пушенето сред подрастващите продължава да бъде сериозен. В свой доклад Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) посочва, че 28% от момичетата и 21% от момчетата не само са пробвали, а и редовно посягат към цигарите.

Тютюнопушенето е причината за възникването на болести в 13 на сто от случаите в страната, а на смърт – в 12 на сто. В Европа процентите съответно са 12 за първия показател и 20 за втория. За една година в света умират над 6 милиона души от заболявания, които са вследствие пушенето. След 13 години прогнозата е да станат 10 милиона и цигарите да се превърнат във водеща самостоятелна причина за смърт.

По данни на НЦОЗА до 2015 г. 37% от възрастното население в България пуши цигари. Разделени по пол, статистиката дава 33% на жените и 42 на мъжете. Всеки ден към тютюна посяга 59 на сто от силния пол и 57 на сто от нежния, като съответно първите се задоволяват с 15 цигари на ден, а вторите с 10. Само 2% са дамите и господата, които пушат над 20 цигари на ден, а тези, които от дълго време са привърженици на вредния навик и години го поддържат, са 37 на сто.

Малка част от заболяванията и проблемите, които причинява тютюнопушенето, са по-трудно забременяване – с 30%; влияе на потентността на мъжете; причина е за минимум 30 на сто от всички видове рак; предизвиква сърдечносъдови заболявания; предразполага към по-бързо развиване на остеопороза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: media.consumeraffairs.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗдравни съветиЛеченияСоциални грижиЛайфстайлПатологияЛюбопитноПсихологияСнимкиНормативни актовеБотаникаАлтернативна медицинаПроизводителиАнкетиСпециалисти