Начало Здравна медиа Здравни новини В България употребата на марихуана добива почти епидемични размери

В България употребата на марихуана добива почти епидемични размери

В България употребата на марихуана добива почти епидемични размери - изображение

В България употребата на марихуана добива почти епидемични размери, като през изминалата година в нашата страна е отбелязан ръст на употребата на амфетамини, информира доц. Васил Атанасов от най-голямата специализирана токсикологична лаборатория в България - към Военномедицинската академия в София.

"За първи път имаме сериозно увеличение на пациентите, които постъпват по спешност след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация. Тази тенденция се отчита при постъпващите пациенти по спешност в Клиниката по токсикология", информира доц. Атанасов и допълни, че до известна степен това може да се обясни с факта, че в днешно време марихуаната не е това, което е била преди години.

По данни на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество. Тоест, ако в предишни години съдържанието на това активно вещество е варирало до 2 процента, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27 процента.

"Това са специално селектирани сортове, подозира се дори, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели", обясни специалистът и допълни, че човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество.

"Не всеки мозък може да издържи на такова напрежение, образно казано", коментира доцентът.

През 2015 г. по отношение на острите отравяния с наркотични вещества на първо място са амфетамините - много често в комбинация с метаамфетамини. По информация на доц. Атанасов много често те са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне. Другият тревожен момент е разширяващата се употреба на марихуана, който вече добива епидемични размери.

Снимка: Your News Wire

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортПсихологияХрани и ястияЛайфстайлИсторияБотаника