Начало Здравна медиа Здравни новини В българските болници е увеличено прилагането на евтини антибиотици

В българските болници е увеличено прилагането на евтини антибиотици

В българските болници е увеличено прилагането на евтини антибиотици - изображение

Нашата страна е първа в Европа по употреба на евтини антибиотици в лечебните заведения. В родните болници тяхната употреба е над 50% по-висока в сравнение с останалите европейски държави.

Вредната практика е породена от икономическите политики, които провеждат лечебните заведения. Антибиотиците, с които лекуват пациентите, струват 1 лв. за 1 г. Ефектът, който се получава, е, че бактериите стават резистентни към тези лекарства и те вече не действат. От друга страна болните се изписват с недоизлекувана инфекция.

Директорът на Националния ценър по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев определя проблема като много голям и сериозен. Според него Министерството на здравеопазването трябва да изготви наредба, чрез която да се регламентира какви антибиотици могат да се предписват на тежко болните и на децата.

Един такъв документ и прилагането му би подобрило антибиотичната политика в страната, която е пълна с лоши практики.

През 2017 г. предписването на евтини антибиотици в българските лечебни заведения се е повишило с 65%. Ако се продължи по същия начин, положението ще стане неудържимо според проф. Кантарджиев.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: licdn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимкиАлт. медицинаТестовеВидеоЛеченияБотаника