Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как да лекуват инфекции без антибиотици

Учени откриха как да лекуват инфекции без антибиотици

Учени откриха как да лекуват инфекции без антибиотици - изображение

Специалисти от различни направления направили проучване, с което доказали, че може да се излекува сепсис и без антибиотици. Биохимици, експерти по откриване на лекарства, инфекционисти и микробиолози лекували заразени мишки с молекули, които блокират образуването на токсини вместо да унищожават причиняващите сепсис бактерии с антибиотици.

Всеки от лекуваните по новия метод гризачи оцелял. Учените смятат, че инфекциите при хората могат да бъдат излекувани по същия начин. Молекулите прилепват към протеина, произвеждащ токсини, откриват навсякъде грам-позитивни бактериални видове, наречени AgrA, и ги правят неефективни. Лечението на мишките с терапевтичните молекули е ефективно срещу инфекции, причинени от Staphylococcus aureus, резистентен към метицилин. Тази бактерия е известна със способността си да преодолява дори най-мощните антибиотици. Нейният арсенал на резистентност е широк, ограничавайки терапевтичните възможности за лечение на инфекции.

Изследователите предизвикали сепсис при мишките и след терапията с молекулите оцелели всички животни за разлика от 70 на сто от нелекуваните гризачи. Септичните мишки, третирани с комбинация от малките молекули и антибиотици, имат 10 пъти по-малко бактерии в кръвта, отколкото онези, получили само антибиотик.

"За относително здрави пациенти например като спортисти, страдащи от резистентни към метицилин Staphylococcus aureus, тези молекули може да са достатъчни, за да се изчисти инфекцията", казва Менахем Шохам, доцент по биохимия в Case Western Reserve University School of Medicine и старши автор на проучването. Специалистът допълва, че за пациентите с компрометирана имунна система комбинираната терапия с ниска доза може да бъде успешна.

Антибиотикът в комбинацията може да бъде такъв, при който бактериите са резистентни при монотерапия, защото малките молекули повишават активността на конвенционалните антибиотици като пеницилина. Мнението на учените е, че благодарение на тези молекули излезлите от употреба антибиотици могат отново да се използват и така частично да се реши проблема с глобалната заплаха от резистентност на лекарствата.

Антибиотиците унищожават по-голямата част от бактериите, но оцеляват малък брой с естествена устойчивост. С течение на времето антибиотично-резистентните бактерии се размножават и разпространяват. Според оценките на Центрове за контрол на заболяванията и профилактиката минимум 2 млн. американци получават антибиотично устойчива инфекция всяка година. За някои от инфекциите няма вече ефективни лекарства.

Елиминирането на токсините освобождава имунната система, за да се премахнат бактериалните патогени вместо антибиотиците. „Без токсините бактериите стават безобидни и тъй като не се нуждаят от токсините, за да оцелеят, има по-малък натиск да развият съпротива“, казва Шохам.

Малките молекули действат срещу множество бактериални видове. Проучването включвало предварителни експерименти, показващи, че молекулите предотвратяват три други бактериални вида. Изследователите доказали широкоспектърна ефикасност срещу грам-положителни патогени. Молекулите действат не само срещу резистентни към метицилин Staphylococcus aureus, но и срещу Staphylococcus epidermidis, който се появява при запушването на катетри, както и срещу Streptococcus pyogenes, причиняващ стрептокок на гърлото, и срещу Streptococcus pneumoniae.

Учените разработили две малки молекули - F12 и F19, които усилват ефикасността на антибиотиците в експериментите с мишки. Сега специалистите работят за комерсиализиране на двете потенциални лекарства. Извършват се допълнителни предклинични проучвания и се работи за развиване на F12 и F19 за клинични изследвания. Първоначалните проучвания ще се съсредоточат върху пациенти, страдащи от системни резистентни към много лекарства инфекции.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиСнимкиИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаАлт. медицинаХранене при...ВидеоТестовеБотаникаМикробиологияДиетиНормативни актовеСпециалистиИзследванияОрганизацииКлинични пътеки