Начало Здравна медиа Здравни новини В Индия избухна епидемия от рядък вирус

В Индия избухна епидемия от рядък вирус

В Индия избухна епидемия от рядък вирус - изображение

Здравните служби в Индия съобщават, че рядък вирус, разпространяван от плодови прилепи, е убил най-малко 11 души в южната част на страната. Той причинява грипоподобни симптоми и мозъчни увреждания. Вече има и заразени в съседен на предпочитания от туристи Керала щат.

Името на вируса е Нипах и за него няма ваксина. Разпространява се чрез телесните течности и може да предизвика енцефалит и възпаление на мозъка, предупреждават от СЗО. Избухванията на инфекциозни болести е предизвикателство в Индия заради многобройното население и недобрата система за контрол и наблюдение. Това е и причината за големия брой смъртни случаи всяка година вследствие епидемии.

До този момент 18 души са изследвани, 12 са дали положителен резултат за вируса, от които 11 са починали. Обичайното лечение е да се осигури поддържаща грижа при липсата на ваксина. Властите са предприели стъпки за овладяване на ситуацията и за ограничаване на досега с потенциални носители на вируса. Здравните експерти препоръчват за спиране на разпространението му да се откриват колкото се може по-рано заразените и да се контролира инфекцията.

Специалистите успокояват, че няма опасност епидемията да обхване повсеместно, защото вирусът не се разпространява по въздуха. Но все пак е много рисковано, ако не се спазват правилните процедури за ограничаване на заболяването.

Все още се разследва причината за избухването на заразата, но хората набеждават прилепи, намерени мъртви в кладенец в Керала, от който жертвите пили вода. До този момент са изпратени 60 проби за анализ, сред които и тези от летящите бозайници.

Смъртните случаи провокирали паника сред населението, боледуващите от обикновена треска се втурвали в болниците със съмнения, че са болни от вируса. Той е установен за първи път през 1998 г. в Малайзия. Досега в Индия е имало 2 епидемии през последното десетилетие, в които 50 души губят живота си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: thedailybeast.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаНормативни актовеЛайфстайлИсторияИзследванияСпециалистиСнимкиЛеченияКлинични пътекиХранене при...Ботаника