Начало Здравна медиа Здравни новини В МУ – Варна вече разполагат с очен лазер от последно поколение

В МУ – Варна вече разполагат с очен лазер от последно поколение

В МУ – Варна вече разполагат с очен лазер от последно поколение - изображение

Новият очен лазер от последно поколение за лечение на ретината, който вече е на разположение на Медицинския университет във Варна, е по проект, осъществен и спечелен от екипа на доц. Зорница Златарева.

Апаратът представи проф. Христина Групчева, която оглавява катедрата по очни болести и е заместник-ректор, и която определи лазера като истинска социална придобивка за района и страната. Причината е, че той е първият, който ще бъде използван в Източна България, а останалите два са в столицата.
Доц. д-р Златарева изрази удовлетворението си от постигнатия успех и подчерта, че благодарение на новата апаратура лечението ще бъде по-бързо, но и по-безболезнено за пациентите. Ще има възможност и за оптимизация при лечение на заболяванията на ретината, сред които и едно от най-разпространените - диабетната ретинопатия.

Катедрата „Очни болести и зрителни науки“ е единствената у нас, която обучава всички специалисти в свързаните помежду си три направления – медицински оптик, оптометрист, офталмолог. Не е случайно, че в резултат именно на работата на екипа й, вече се говори за „3 О перспектива“. Става дума именно за тези три направления, които се развиват динамично и професионално.

По време на представянето на очния лазер стана ясно, че предстои откриването на Университетски очен медицински център във варненския МУ. Анонсирана беше и още една новина. От началото на май започва реализирането на инициативата за безплатното лечение на 90 души, които са двустранно слепи. Тя се реализира отново чрез проект, а изискването при подбора на пациентите е, зрението на окото в по-добро състояние да е под 15%.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mu-varna.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ФизиологияЛюбопитноНовиниИзследванияКлинични пътекиЛайфстайлСпециалистиИсторияЛеченияИнтервютаСпортАлт. медицинаЗаведения