Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха изкуствена ретина, която ще възвръща зрението

Създадоха изкуствена ретина, която ще възвръща зрението

Създадоха изкуствена ретина, която ще възвръща зрението - изображение

Специалисти от Италианския технологичен институт създадоха специален имплант за ретина, който успешно е възвърнал зрението при плъхове.

Имплантът преобразува получената светлина в електрически сигнал, който стимулира нервите в ретината. Според специалистите той ще е от голям полза за пациенти, страдащи от различни форми на ретинална дегенерация, дори и за хора с ретинална пигментация. При тези състояния фоторецепторите на клетките спират да работят, което неизбежно води до слепота.

Самият имплант е разработен от тънък слой електропроводим полимер. Чрез имплантиране на новата ретина учените заменят старата, увредена ретина. Методът е тестван върху гризачи, които са предразположени към дегенерация на ретината. Месец след манипулацията плъховете са подложени на тестове за чувствителност към светлина, за да се установи дали има промяна и нейния вид.

Опитите са показали, че изкуствената ретина е въздействала върху невронните вериги, останали в дегенериралата ретина.

Предстоят още клинични изследвания, за да се представи процеса на биологично равнище.

Положителните резултати дават надежда, че разработката може успешно да се приложи и при хората. Изпитанията предстоят в края на годината.

Специалистите са обнадеждени, че този метод може да придаде изключителен обрат в лечението на инвалидизиращи ретинални заболявания.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Dream Interpretation
 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМедицински изследванияСпециалистиЗаведенияХранене при...ЛюбопитноПсихологияСнимкиИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиОрганизацииБотаникаЛечения