Начало Здравна медиа Здравни новини В нашата страна се разпространява вносен морбилен генотип

В нашата страна се разпространява вносен морбилен генотип

В нашата страна се разпространява вносен морбилен генотип - изображение

Разпространяващият се в България морбилен генотип е същият, който доминира и в страни като Гърция, Италия и Германия. В лабораторията на берлинския Институт „Роберт Кох“ са изпратени проби на 21 българи и изследванията доказват, че генотипът е В3, вариант Dublin-4299, съобщават от Министерството на здравеопазването.

В нашата страна доказаните лабораторно случаи на морбили са вече 56, а в здравното ведомство е съобщено за 86. Чрез изследване са отхвърлени 11 случая. От заболяването са засегнати 6 области – в Благоевградска болните са 58, в Бургаска, Пловдивска и Габровска – по един, в София-област – 14, а в София-град – 11.

78 на сто от заболелите от морбили не са имунизирани, за 15 души няма данни да са ваксинирани срещу заболяването. Това означава, че 51 души са без имунизация, от тях 48 са деца, а 19 не са достигнали възрастта за поставяне на ваксината.

В страните от Стария континент също продължава разпространението на болестта. В северната ни съседка Румъния са регистрирани най-много случаи на морбили – 381, има и 3-ма починали. В Полша заразените са 314, в Република Северна Македония – 318 и 3 смъртни случая.

От здравното министерство призовават родителите да проверят имунизационния статус на децата си и да се обърнат към личния си лекар при пропуск, особено ако се налага пътуване в чужбина.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: mh.government.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл