Начало Здравна медиа Здравни новини В Пакистан започна кампания за унищожаването на полиомиелита

В Пакистан започна кампания за унищожаването на полиомиелита

В Пакистан започна кампания за унищожаването на полиомиелита - изображение

В Пакистан започва национална кампания за ваксиниране срещу полиомиелит. През цялата тази седмица доброволците ще се опитат да достигнат до 38,7 млн. деца и да изкоренят парализиращия и потенциално смъртоносен вирус в една от последните държави, където заболяването е особено разпространено.

Почти 260 000 души ще участват във ваксинирането на всяко пакистанско дете под 5-годишна възраст. Страната е една от трите държави в света заедно с Афганистан и Нигерия, в която се среща ендемичния полиомиелит. „Наистина сме много близо до изкореняване на болестта“, заявява националният координатор Мохамад Сафдар. Случаите на заразяване непрекъснато намаляват от 2014 г. насам, когато са регистрирани 306. Миналата година е имало само 8.

Усилията за заличаване на болестта са възпрепятствани от талибаните и други ислямистки бойци, които смятат, че имунизацията е метод за стерилизиране на мюсюлманските деца или прикриване на западни шпиони. Екипите от доброволци се чувстват застрашени заради случаите на убити техни колеги, но приемат опасността, защото работата им е такава.

Азис Мемон, който е начело на ротарианската програма PolioPlus, която финансира много от имунизационните екипи, казва, че тази година ще се опитат да достигнат до мигрантите, идващи от Афганистан. По стандарти на СЗО се счита, че една страна се е преборила с полиомиелита, ако в продължение на 3 години няма нито един случай.

Пакистан трябва да се бори с допълнителни подозрения относно имунизационните движения. Местен лекар беше обвинен, че използва фалшива ваксинационна кампания за събиране на ДНК проби, за които се смятало, че ЦРУ използва за потвърждаване на личността на Бин Ладен след 11 септември 2001 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: aljazeera.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноВидеоСоциални грижи