Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ Св. Георги – Пловдив ще се извършва метаболитна брахитерапия

В УМБАЛ Св. Георги – Пловдив ще се извършва метаболитна брахитерапия

В УМБАЛ Св. Георги – Пловдив ще се извършва метаболитна брахитерапия - изображение

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Георги“ разкрива три нови помещения, в които ще се прилага иновативния метод метаболитна брахитерапия, съобщават от пловдивската болница. В така наречените „активни легла“ ще се настаняват и подлагат на лечение пациенти, които имат доброкачествени или злокачествени заболявания на щитовидната жлеза, както и при множествени костни метастази. Болните ще се облъчват с радиофармацевтици, които представляват препарати, комбинация от радиоизотоп и помощно химично съединение. Смесени, те се натрупват избирателно след навлизането им в тялото по местата, където протича естествения метаболизъм.

Трите помещения, в които ще се провежда терапията, са изолирани от останалите пациенти заради радиоактивните препарати, с които болните се облъчват. По време на процедурата медицински екип следи са нормалното протичане на терапията чрез видеонаблюдение и проследяване в реално време.

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив е единствената в Южна България, в която се облъчват и деца, съобщава д-р Мария Влайкова, ръководител на клиниката. Повече от 10 години в нея се използват линейни ускорители, които са и за момента предпочитано и най-добро средство за лъчелечение. Болницата разполага с 2 мултимодални линейни ускорителя, кибернож, 3D и 4D компютър томографи.

В болничното заведение успешно съчетават лъчелечение с химиотерапия или таргетна терапия. По този начин по-добри резултати се получават при лечението на доброкачествени и злокачествени образувания по главата и шията, в областта на ректума, както и при карцином на шийката на матката.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииАптекиИсторияСпециалистиЛайфстайл