Начало Здравна медиа Здравни новини Генералният директор на СЗО посети засегнатите от ебола райони в Конго

Генералният директор на СЗО посети засегнатите от ебола райони в Конго

Генералният директор на СЗО посети засегнатите от ебола райони в Конго - изображение

От 31 декември до 3 януари генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус посети засегнатите от ебола райони в Демократична република Конго.

Продължават усилията огнището да бъде потушено, особено в контекста на размириците от преди десет дни. Тогава бяха нападнати няколко здравни заведения и транзитният център за ебола в Бени, а това забави ваксинациите и епидемиологичното наблюдение за няколко дни.

„Загрижен съм от последните нарушения. Моментът е критичен, защото огнището настъпва. Ебола е активна, а прекъсванията дават предимство на вируса и затова реакцията трябва да бъде незабавна“, заяви Тедрос Гебрейесус.

В рамките на посещението си генералният директор на СЗО отиде при засегнатите общности и не забрави да благодари лично на 380-те служители на организацията, които работят със стотици други представители на здравното министерство и партньорските организации.

„Гордея се с тези хора! Те работят упорито от месеци, далеч от семействата си, за да се борят с един от най-смъртоносните вируси в света в рискова ситуация", категоричен беше Тедрос Гебрейесус.

Огнището на ебола е огромно предизвикателство, защото е в критична фаза. Заразата избухна през август 2018-а в провинциите Северно Киву и Итури, където от 608 случая 368 завършиха със смърт.

До момента са ваксинирани над 54 000 души, а почти всеки нов пациент бива лекуван, нещо, което беше невъзможно преди време.

Най-голямото предизвикателство е свързано със сигурността, чиято степен е твърде ниска, но още и с недоверието от страна на засегнатото население. Не по-малко проблеми създават още и слабата превенция и контролът върху инфекциите в голяма част от обществените и частните болници.

„Под ръководството на правителството в страната и в сътрудничество с партньорите ни от ООН и неправителствените организации Световната здравна организация се ангажира да се справи с предизвикателствата и да сложи край на огнището на ебола в Конго“, заяви Тедрос Гебрейесус.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияМикробиологияЛюбопитноЛайфстайл