Начало Здравна медиа Здравни новини Някои от оцелелите от ебола страдат от тежки здравословни проблеми

Някои от оцелелите от ебола страдат от тежки здравословни проблеми

Някои от оцелелите от ебола страдат от тежки здравословни проблеми - изображение

Хората, които оцеляват след смъртоносния вирус ебола, могат да продължат да страдат от тежки психиатрични и неврологични проблеми. Те включват депресия, инвалидизиращи мигрени, инсулт и др.

Изследователи, които анализирали инфектирани пациенти по време на избухването на епидемията в Западна Африка през 2014-2016 г., установили, че някои от оцелелите имат толкова тежки здравословни проблеми, че не били способни да се грижат за себе си. „Знаехме, че толкова тежка болест като ебола ще остави излекувалите се от нея с големи последствия. Но се изненадах да видя млади хора, които преди са били много активни, да не могат да преместят дори половината от тялото си, да говорят или да не могат да вдигнат децата си“, споделя Джанет Скот от университета в Ливърпул.

Изследване, публикувано в сп. Emerging Infectious Diseases, разглежда бележките за повече от 300 оцелели от ебола пациенти в Сиера Леоне. Страната беше една от най-засегнатите от епидемията през 2014-2016 г. От тях избрали 34-ма пациенти, на които било предложено да посетят невро-психиатрична клиника. Там им направили мозъчно сканиране, неврологичен преглед, психиатричен скрининг и други специализирани изследвания.

Патрик Хоулет от Кралския лондонски колеж, един от ръководителите на проучването, обяснява, че резултатите показват пациенти, които страдат от след-ебола синдром или от незначителни до изключително тежки и затрудняващи нарушения.

Според изследователите е необходимо спешно да се обучат медицински специалисти, които да лекуват и да разбират нуждите на оцелелите от смъртоносния вирус. „След–ебола синдромът няма да изчезне и затова изпадналите в това състояние заслужават по-добро лечение“, смята Скот.

Заболяването отне живота на повече от 11 300 души през периода 2014-2016 г., а инфектираните са близо 28 000 в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Според СЗО оцелелите от болестта са над 10 000.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: telegraph.co.uk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноЛайфстайл