Начало Здравна медиа Здравни новини Генералният директор на СЗО: 2019-а трябва да бъде годината без полиомиелит

Генералният директор на СЗО: 2019-а трябва да бъде годината без полиомиелит

Генералният директор на СЗО: 2019-а трябва да бъде годината без полиомиелит - изображение

Генералният директор на СЗО посети Афганистан и Пакистан, единствените две държави, в които миналата година имаше регистрирани 30 случая на диви полиовируси. Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус беше категоричен, че това е последният натиск за окончателното премахване на полиомиелита.

Посещението на д-р Гебрейесус включваше срещи с държавните глави и висши държавни служители от двете страни,той видя на място как се прилагат здравните програми на организацията, посети и Центъра за борба с полиомиелита в пакистанската столица Исламабад.

„Всички ние трябва да дадем най-доброто и да направим тази последна крачка, която ще доведе до изчезването на полиомиелита веднъж завинаги. Бих искал 2019-а да е годината, която ще е нулева по отношение на това заболяване. Имате пълната подкрепа на СЗО, за да помогнете на всяко дете и да спрете вируса“, заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

В Афганистан генералният директор на СЗО и министърът на общественото здраве д-р Ферозудин Фероз дадоха началото на изготвения наскоро интегриран пакет от основни здравни услуги. Програмата се фокусира върху първичната здравна помощ, незаразните заболявания и травмите. Д-р Гебрейесус заяви, че правителството на Афганистан ще получи пълна подкрепа от СЗО за разработването на програми за финансиране, които да осигурят достъпа на всички афганистанци до здравни услуги.

В Пакистан беше подписано споразумение между световната организация и правителството на страната за създаването на модел на система за универсално здравно осигуряване

Посещението на генералният директор на организацията в Афганистан и Пакистан се състоя наскоро след като той пое председателството на комитета по надзор на полиомиелита. Комитетът ръководи глобалната инициатива за ликвидиране на болестта, с която са ангажирани националните правителства, СЗО, Ротари Интернешънъл, УНИЦЕФ.

Битката в последните години е, заболяването да бъде напълно унищожено. В основата на тези усилия стои пълно покритие по отношение на имунизацията, защото само така се блокира предаването на този изключително заразен вирус.

Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус е категоричен, че на полиомиелита трябва да бъде сложен край, защото неуспехът може да доведе до възраждане на болестта, което светът не бива да допусне.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияЛеченияСнимкиЛюбопитноПсихологияВидеоСоциални грижи