Начало Здравна медиа Здравни новини Гените, предразполагащи към по-високо ниво на образование, са в период на западане

Гените, предразполагащи към по-високо ниво на образование, са в период на западане

Гените, предразполагащи към по-високо ниво на образование, са в период на западане - изображение

Гените, предразполагащи хората да получат по-високо ниво на образование, през последните 80 години са в период на западане, показва ново изследване, проведено в Исландия, включващо данни за 100 хиляди души.

Учените са открили, че тези, които носят гените за по-дълго образование, е по-малко вероятно да имат голямо семейство, което на практика означава, че най-умните хора всъщност допринасят по-малко за генния фонд на исландците.

"Като вид ние се определяме от силата на нашите мозъци, а именно образованието е тренировката и рафинирането на нашите умствени способности", заяви Кари Стефансон, един от авторите на мащабното изследване.

Именно по тази причина е толкова изумително, че генетичните фактори, които са свързани с повече време, прекарано в образование, стават все по-редки в генния фонд.

Неотдавна американски учени стигнаха до извода, че 40 процента от различията в получаването на образование могат да се обяснят с гените на различните хора. По време на експериментите, в които са участвали 125 000 души от САЩ, Австралия и 13 европейски страни, изследователите са открили специфичните гени, влияещи на постиженията в учението.  Това са 3 мутации (на име SNP), които заемат важни и определящи позиции в генома на хората и до много голяма степен предопределят начина, по който протича учението им и какво образование се стремят да получат.

Снимка: RateMDs

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияНаправления в медицинатаМедицински изследванияСнимкиЛеченияНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиОбразование