Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха защо човек може да побелее и да умре от мъка

Откриха защо човек може да побелее и да умре от мъка

Откриха защо човек може да побелее и да умре от мъка - изображение

Стресът и депресията съкращават живота и ускоряват стареенето, защото предизвикват необичайни изменения в работата на гена ANK3 и много други участъци от ДНК във всички органи на тялото.

Твърдението е на учени от университета на Индиана в Индианаполис, САЩ.

"Изследването ни показа, че активността на този ген се променя със стареенето на човека, а при хората, които са подложени на постоянен стрес или депресия, както и при хората с висок риск от самоубийство, неговата работа рязко се променя към преждевременно стареене и съответно намаляване на продължителността на живота", заяви ръководителят на проучването проф. Александър Никулеску.

Екипът е открил защо стресът и депресията състаряват човека по време на наблюдения на червеи нематоди, а междувремнно провел и паралелни наблюдения сред няколко групи хора.

По време на експериментите е установено, че добавянето на антидепресанти към храната на безгръбначните значително удължава живота им и не предизвиква никакви странични ефекти. Развълнувани от този феномен, учените си поставили за цел да разкрият кои са клетъчните механизми, които пораждат този ефект.

Те отгледали две групи нематоди, едната от които получавала антидепресанта миансерин и сравнили активността на техните гени с червеите от другата група. Така екипът установил няколкостотин участъка от ДНК, които реагирали на "лечението на депресията", като най-важен от тях се оказал генът ANK3, отговарящ за функционирането на клетъчните мембрани. Именно той се оказал и ключът към процеса на стареене.

Неговата активност се повишава със стареенето, а това неминуемо се свързва със стареенето на тялото и смъртта. Тестовете показват още, че молекулите миансерин снижават неговата активност и така увеличават продължителността на живота на червеите. След като установили ролята на ANK3 в стареенето, учените си поставили друга задача – да разберат какво прави той в човешкия организъм. За тази цел те проследили активността му в организма на почти 5 хиляди души и открили, че стресът, опитите за самоубийство, депресията и други психически проблеми значително повишават нивото на активност на гена в организма.

Изводите от изследванията дават и логично обяснение защо човек може буквално да побелее и да умре от мъка.

Александър Никулеску е професор по психиатрия в университета на Индиана в Индианаполис, САЩ. През 2015 година екипът му създаде революционен кръвен тест за определяне на риска от самоубийство. 

Проучването е публикувано в Мolecular Psychiatry.

Снимки: Swag Pix, iu.edu

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияЛайфстайлСнимкиПсихологияСоциални грижиСпортЗдравни съветиНаправления в медицинатаРецептиМедицински изследванияХранене при...ЛеченияБотаникаНормативни актовеЗаведенияЛичностиОткритияАлтернативна медицинаОрганизацииГеография