Начало Здравна медиа Здравни новини Да намали смъртността при децата с диагноза рак е поредната задача пред СЗО

Да намали смъртността при децата с диагноза рак е поредната задача пред СЗО

Да намали смъртността при децата с диагноза рак е поредната задача пред СЗО - изображение

Една от важните задачи, които си поставя Световната здравна организация през следващите дванайсет години, е да намали смъртността при децата с диагноза рак. Целта е да се достигне до 60% преживяемост за болните във всяка една държава.

Данните на Световната организация показват, че всяка година триста хиляди деца на възраст от 0 до 19 години в света заболяват от рак. Въпреки всички усилия и независимо от напредъка на медицината общата картина показва, че резултатите от терапията на децата са различни и очевидно са в пряка зависимост от степента на икономическото развитие.

В развитите държави с коварното заболяване успяват да се преборят 80% от малчуганите. В бедните страни този процент е едва 20.

Експертите на СЗО са на мнение, че стандартите за лечение трябва да бъдат еднакви за всяка държава, а ангажимент на организацията е да помогне най-добрите практики да стигнат до всяка една.

За да постигнат целта си и до 2030 г. броят на преборилите успешно рака деца да достигне до 60%, специалистите от СЗО смятат да подпомогнат правителствата. От здравната организация са на мнение, че в по-голямата част от случаите ракът при децата може да бъде лекуван успешно с генерични продукти, а те са достъпни и за най-бедните страни.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияПсихологияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиПатологияЛеченияФизиологияБотаникаАнкетиНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиСнимкиИнтервютаСоциални грижиХранене при...СпортРецептиТестовеОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалисти