Начало Здравна медиа Здравни новини На всеки 5 секунди в света умира дете под 15-годишна възраст

На всеки 5 секунди в света умира дете под 15-годишна възраст

На всеки 5 секунди в света умира дете под 15-годишна възраст - изображение

През 2017 г. в света са загинали около 6 300 000 деца под 15-годишна възраст при това по причини, които са могли да бъдат предотвратени. Това показват новите данни за смъртността, публикувани от Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Отдела за населението на ООН и групата на Световната банка.

Жестоките цифри показват страшната картина, в която на всеки пет секунди умира дете. Мнозинството от тези случаи – става дума за 5 400 000, стават през първите пет години. Половината от тези над пет милиона са случаи на смърт при новородени.

Директорът на отдела „Данни, изследвания и политики“ в УНИЦЕФ Лорънс Чанди е категоричен, че ако не се предприемат спешни действия до 2030 година ще умрат56 милиона деца под пет години.

„Направихме забележителен напредък за спасяването на децата от 1990 г. до днес , но все още милиони умират единствено заради това къде се раждат. С прости решения като осигуряване на чиста вода, електричество, лекарства и ваксини може да променим тази реалност за всяко дете“, казва той.

Напредъкът е наистина забележителен, защото през 1990-а смъртните случаи на деца под 5 години са 12 600 000.

Данните на СЗО показват, че половината от смъртните случаи на деца под 5 години са станали в Субсахарска Африка, а други 30% са в Южна Азия. На тези места смъртта покосява едно на 13 деца, а в страните с високи доходи едно на 185.

От СЗО са категорични, че приоритет трябва да бъде осигуряването на достъп до качествени здравни услуги за всяко дете и особено по време на раждане и в първите години.

Нужни са спешни мерки и целенасочени действия, за да се преодолеят тенденциите и да бъде намален рискът от смърт. В Африка, например, той е 15 пъти по-висок от този в Европа.

Навсякъде по света най-рисков е първият месец от живота на бебето. През миналата година 2 500 000 бебета са починали точно през него, но за новородените в Африка рискът да не оживеят е бил 9 пъти по-голям, отколкото за бебетата в други страни.

Несъответствия има не само между държави с високи и такива с много ниски доходи. Оказва се, че смъртността в селските райони е с 50% по-висока в сравнение с градските.

Заместник-генералният секретар по икономическите и социални въпроси на ООН Лю Женмин заявява, че новият доклад подчертава сериозния напредък, постигнат след 1990-а за намаляване смъртността сред децата, но за да бъде постигнато устойчиво развитие и да има гаранция, че никой не е изоставен, е нужно да се намали неравенството като се подпомагат най-уязвимите -новородени, деца и майки.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлИсторияПсихологияПатологияНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛеченияЗдравни съветиСпортТестовеСоциални грижиРецептиХранене при...Алт. медицинаИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътеки