Начало Здравна медиа Здравни новини Два нови случая на супер гонорея са регистрирани в Австралия

Два нови случая на супер гонорея са регистрирани в Австралия

Два нови случая на супер гонорея са регистрирани в Австралия - изображение

През месец март мъж от Обединеното кралство е диагностициран с опасната, неподатлива на антибиотици супер гонорея. Той вече е излекуван, но по думите на лекуващите го лекари е "извадил късмет". След като стандартното лечение, включващо комбинация от антибиотиците зитромицин и цефтриаксон, единствената възможност е била да се приложи ертапенем, който за щастие успява да пребори инфекцията.

В Австралия обаче са открити два нови случая на еволюиралата полово предавана болест. Единият от потърпевшите се е заразил по време на пътуване в Югоизточна Азия, докато другият не е прекрачвал границите на страната.

По думите на лекарите е редно тези случаи да накарат максимален брой хора да се замислят за безопасността на сексуалните си контакти.

Още през 2017-а Световната здравна организация предупреди, че се очаква в бъдеще полово предаваните болести да са все по-трудни за лечение и че антибиотиците няма да могат да предложат досегашната си ефективност.

"Имаме удоволствието да съобщим, че случаят на гонорея с резистентност към много лекарства е успешно излекуван, но не бива да забравяме колко трудно беше да се справим с това предизвикателство", заяви д-р Гуенда Хюз, ръководител на отдела за полово предавани болести към Здравната служба на Великобритания.

Тя допълни, че случаите на супер гонорея ще са все по-често срещани в бъдеще и последният инцидент трябва да бъде предупреждение към всички сексуално активни хора.

Здравната служба на острова проведе разследване, за да установи дали има и други случаи на супер гонорея в страната, но такива към момента не са диагностицирани.

Дискусиите между органът на здравеопазването в страната, Световната здравна организация и Европейските центрове за контрол на заболяванията се обединиха около мнението, че това е най-сериозния случай на антибиотично устойчива гонорея, диагностициран някога.

Дискусиите между Англия за обществено здравеопазване, Световната здравна организация и Европейските центрове за контрол на заболяванията се съгласиха, че това е най-сериозният случай на антибиотично устойчива гонорея, която някога е била открита.

Това, което е добре да знаете за трипера (другото име на болестта) е, че той се причинява от бактерията Neisseria gonorrhoeae.

  • инфекцията се разпространява чрез незащитен вагинален, орален и анален секс;
  • често симптоматиката остава скрита за дълъг период от време, а при жените може и да не се прояви;
  • симптомите могат да включват зелена или жълта секреция от половите органи;
  • болка при уриниране;
  • кървене между менструалните цикли;
  • нелекуваната инфекция може да доведе до безплодие, възпаление на таза и се предава на детето по време на бременност.

Д-р Олвен Уилямс, президентът на Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ, заяви, че се надява случаят да "привлече вниманието на всички". По думите й все по-притеснителен е фактът, че в бъдеще няма да има антимикробни средства, които да лекуват еволюиращите полово предавани заболявания.

Уилямс предупреди, че рискът от по-сериозните инфекции е именно в страните, в които антибиоците могат да бъдат закупени свободно, без да е нужна рецепта от лекар. Това означава, че тези лекарства се употребяват много по-често и по този начин инфекциите стават резистентни.

Тя се обърна към жителите на Великобритания с предупреждението да внимават какво "носят със себе си", когато се завърнат от почивка на екзотично място и призова към незабавна проверка при специалист, ако са имали сексуален контакт, без да използват предпазни мерки.

По думите на Уилямс ни предстои да живеем в свят, в който диагнозите супер гонорея и сифилис ще са все по-често срещани.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: bbc.com
Снимка: cbsnews.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Алт. медицинаИсторияЛюбопитноСнимкиЛеченияБотаника