Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО алармира за нелечими щамове на гонорея по цял свят

СЗО алармира за нелечими щамове на гонорея по цял свят

СЗО алармира за нелечими щамове на гонорея по цял свят - изображение

Световната здравна организация алармира за разпространението на нелечими щамове на гонорея по целия свят. Диагностицирани случаи вече има в Испания, Франция и Япония. До момента няма антибиотик или друг вид медикамент, на които да са подвластни видовете, за да бъдат излекувани. Ситуацията е доста сериозна и притеснителна, предава Actualno.

Според изследванията тези щамове на полово предаваната болест са изключително устойчиви на различни лекарства. Гонорея е доста бързо приспособяващо се заболяване. При всеки нов вид антибиотик, въведен за лечение, бактерията развива устойчивост. Според експерти на СЗО е въпрос на време антибиотиците да станат безполезни и да не могат да влияят на щамовете. Сексът без презерватив, както и оралният секс спомагат за повишаване на устойчивостта на щамовете към антибиотици, предава БИ Би Си.

До момента тези медикаменти са единствените, осигуряващи ефективно лечение. Нови данни обаче посочват, че сред 50 страни бактерията развила устойчивост и срещу тях.

Гонорея е полово предавана болест, която засяга гениталиите, правото черво (ректума) и гърлото. Често инфекцията се проявява без симптоми, но може да доведе до извънматочна бременност, безплодие, възпаление на таза и увеличава риска от ХИВ. Заразените трябва да бъдат под карантина до пълно излекуване. Не се придобива имунитет към заболяването.

По данни на СЗО около 78 милиона хора  се разболяват от гонорея всяка година. При направени изследвания за устойчивостта на бактерията е установено, че за периода от 5 години (2009 – 2014) тя е изградила резистентност към първо ниво на антибиотично лечение – Ciprofloxacin. Бактерията е увеличила устойчивостта си към Azithromycin и към широкоспектърните антибиотици като Cephalosporins.

Широкоспектърните антибиотици се използват масово в много страни за ефективното лечение на гонорея и редица други заболявания.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: m.republika.co.id


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноСнимкиБотаникаЗдравни съветиВидео