Начало Здравна медиа Здравни новини Две болници стават университетски – в Пловдив и в Русе

Две болници стават университетски – в Пловдив и в Русе

Две болници стават университетски – в Пловдив и в Русе - изображение

Правителството обяви две болници в страната за университетски. Едното лечебно заведение е „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология Селена“ ООД, гр. Пловдив, а другото здравно заведение е „Многопрофилна болница за активно лечение Медика Русе“ ООД, гр. Русе.

Университетските болници са многопрофилни или специализирани болници, съгласно Закона за лечебните заведения. След нужната акредитация могат да се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, както и фармация, дентална медицина, здравни грижи и следдипломно обучение.

Кандидатстването за университетски статут носи не само престиж, но и гарантира до определена степен приходите от касата, както и дава предимството на клиниките за договор със здравната каса.

Към момента в Българи има над 30 лечебни заведения с университетски статут. Според наредбата за критерии предимство имат по-големите здравни заведения със спешни отделения и с прием на по-тежки случаи. Допълнителни точки се начисляват, ако в лечебното заведение протича обучение на студенти и специализанти, заплащано от вузовете.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: aimth.in


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлОбразованиеСпорт и туризъмНормативни актовеЗаведенияЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииКомпании и организацииЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиЛеченияАнкетиСпециалисти