Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ „Св. Марина“ може да стане собственост на МУ - Варна

УМБАЛ „Св. Марина“ може да стане собственост на МУ - Варна

УМБАЛ „Св. Марина“ може да стане собственост на МУ - Варна - изображение

Медицински университет – Варна може да стане едноличен собственик на капитала на варненската УМБАЛ „Св. Марина“. Това стана ясно на среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на образованието Красимир Вълчев и ректорите на вузовете, в които се провежда обучение по медицина. Ръководството на университета е изразило такава готовност.

Разпоредба в Закона за лечебните заведения дава възможност за такъв вид придобиване, но досега нито едно висше училище не е предприело подобна стъпка.

Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ няма финансови задължения и е едно от лечебните заведения от съществено значение както в здравното обслужване на пациентите от Североизточна България, така и като обучителна и научна база на Медицинския университет.

Министър Ананиев заявява, че при наличие на изявено желание от страна на ръководствата на двете институции следва да се върви в посока извършване на действия придобиването да стане факт. Той допълва, че ако има заявено желание и готовност от страна на други висши учебни заведения да се възползват от разпоредбата, техните предложения ще бъдат разгледани.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: МУ - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлОбразованиеСпорт и туризъмНормативни актовеЗаведенияЛюбопитноИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиАнкетиЛечения