Начало Здравна медиа Здравни новини Денонощният режим на работа става задължителен за аптеките в големите градове

Денонощният режим на работа става задължителен за аптеките в големите градове

Денонощният режим на работа става задължителен за аптеките в големите градове - изображение

Промени в закона за лекарствата предвиждат денонощният режим на работа да стане задължителен  за аптеките в големите градове.

В областните центрове, в които има недостиг на денонощни аптеки, фармацевтите ще трябва да осигуряват 24-часови дежурства по график. Промените в закона предвиждат и въвеждането на национална аптечна карта, която ще осигури оптимален достъп на населението до медикаменти.

"В 10 областни центъра няма нито една денонощна аптека, без 24-часов достъп до медикаменти е и цяла Софийска област. В 38 общини в България няма аптека, която да работи с договор с НЗОК", показват данни на Българския фармацевтичен съюз.

Промените в Закона за лекарствата предвиждат в областните градове без достатъчно денонощни аптеки да се направят 3-месечни графици от съответната регионална здравна инспекция, в които ще пише кои аптеки и кога ще работят 24 часа. Графикът ще е задължителен за всички аптеки в града, а за неспазването му глобите за фармацевтите ще са от 1000 до 3000 лв. за еднолични търговци и от 2000 до 6000 лв. за по-големите фирми.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиДиетиНовиниАптекиСнимкиИсторияСпециалистиАнкетиСтатистически проучванияОрганизацииНормативни актове