Начало Здравна медиа Здравни новини Страната ни е на едно от първите места по брой аптеки в Европа

Страната ни е на едно от първите места по брой аптеки в Европа

Страната ни е на едно от първите места по брой аптеки в Европа - изображение

България е сред първенците на Стария континент по брой аптеки на глава от населението, но и на едно от последните места по достъп до този вид обекти, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Тази констатация се базира на данните, че в 16 малки общини в страната с общо 50 000 души население няма нито една аптека. Също така само 0,8 на сто от 3996 аптеки в България са денонощни. В области като Смолян, Враца, Търговище, Видин и Разград няма фармацевтични обекти, които да работят и през нощта.

От друга страна България е в челните класации по брой на хора, обслужвани от една аптека. Нормата в Европа е 4450 души, а у нас на една се падат 1806 души.

Агенцията по лекарствата, Българският фармацевтичен съюз и НЗОК разработват пакет мерки, с които да провокират разкриването на аптеки и в малките населени места и общини. В момента само собственикът на подобен обект може да определя разпределението и работното му време. Този регламент не е указан официално по законов ред. Един от вариантите за разкриване на аптеки в малките градове и села е да става в съдружие с общините чрез договор за съвместна дейност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: broulims.com

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниАптекиСнимкиСпециалистиЛайфстайлСтатистически проучванияАнкетиОрганизацииЛюбопитноНормативни актове