Начало Здравна медиа Здравни новини Ден на отворените врати в „Александровска“ в деня на психичното здраве

Ден на отворените врати в „Александровска“ в деня на психичното здраве

Ден на отворените врати в „Александровска“ в деня на психичното здраве - изображение

Световният ден на психичното здраве ще бъде почетен в УМБАЛ „Александровска“ с ден на отворените врати в Клиниката по психиатрия, където ще има демонстрации на арт терапии и обучения в часовете до 12 на обяд, а вечерта в салона на НАТФИЗ ще се състои благотворителният анти-стигма спектакъл „Цветен ден“.

Спектакълът е с участието както на професионални актьори, така и на аматьори от екипа на проф. Вихра Миланова. Автор на сценария е завеждащата амбулаторно-консултативната психиатрия в здравното заведение д-р Елена Иванова. „Цветен ден“ е в подкрепа на програмите за рехабилитация, които се прилагат в клиниката и са за лечението на шизофрения, депресия, биполярно разстройство, страхова невроза и други.

Специалистите са категорични, че участието в рехабилитационни програми е възможност за по-бързото преодоляване на изолацията и самотата, за постигане на вътрешно удовлетворение у болните, за връзката им и контакта с други хора, с които заедно правят нещо, но и още за практикуването на социални роли и тренировка на основните умения, които са нужни на човек, за да се справя самостоятелно.

От „Александровска“ припомнят, че миналата година обучението по шизофрения при тях е посетено от 343 пациенти, а това за афективни разстройства от 483-а. Други 683 са били част от обучението по тревожност. Данните показват още, че 390 болни са се подложили на музикотерапия, 1102 на трудова терапия, в свободното ателие са пребивали 231, в социалния клуб близо 500, а в този по литература 123.

Анализът, който специалистите са направили на социалните и демографски показатели на 1185 от болните, които са били хоспитализирани, показва, че до своята 40-а година повечето от половината от тях нито са работили, нито са продължили да учат след завършване на средното си образование.

Тазгодишният Световен ден ще премине под мотото „Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят“ и във фокуса са именно младите с психични разстройства, а идеята е проявите да насочат вниманието към онова, от което те се нуждаят.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: alexandrovska.com
Снимка: mep.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиСпортЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаХранене при...ИсторияСпециалистиОрганизацииИнтервютаНормативни актовеТестовеЗаведенияБотаникаЛеченияОбразование