Начало Здравна медиа Здравни новини На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве - изображение

На 10 октомври се отбелязва Световният ден на психичното здраве. Денят се чества от 1992 г. насам и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве. Тази година се акцентира на темата: „Психичното здраве на работното място“.

Според последни данни 1/3 от хората са преживяли психично разстройство през живота си, като при 14 на сто то се е проявило значително в по-сериозна фаза.

Европейско проучване от 2011 година посочва, че 55% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки старанието, което полагат. От тези, които успеят да се върната на работното място, 68% заемат по-ниска позиция с по-ниско заплащане.

Стресът на работното място е личен и фирмен проблем, който нараства в световен мащаб. Възможни причини за възникване му са нарушеното съответствие между възможностите и компетентността на личността и неговите трудови задължения, конфликти на работното място, липсата на контрол върху работата и личния живот, социално-икономически фактори, генетична предразположеност. Според националното законодателство и Рамковата директива на ЕС по здраве и безопасност стресът и неговите последици са предотвратими и могат да се отрегулират. За целта обаче дейността е двупосочна от работещия и неговия работодател в съгласие с лични и общи интереси.

Данните на Световната здравна организация посочват, че над 450 милиона души по цял свят имат психични разстройства. В България около 11,4% от населението страда от тревожни разстройства като афективни състояние и депресия, а 3,3% злоупотребяват с алкохол и упойващи вещества. Според статистиката по-често боледуват представителите на нежния пол, но и те са по-склонни да потърсят професионална помощ. Най-висок риск при заболелите от тежка депресия се отличава възрастовата група между 20 и 34 години. Почити всеки десети човек страда от безсъние, а около 5% от младите хора до 18 години са с нарушено внимание и хиперактивност. Близо 30% от по-възрастните представители на населението се характеризират с деменция.

През последните години се характеризира обща тенденция, според която все по-рядко хората с подобни проблеми търся помощ от лекар или специалист. Медиците обаче препоръчват навременни консултации и профилактики за облекчаване и намаляване на симптомите на стрес в ежедневието и на работното място.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pinterest

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗаведенияОрганизацииСпортЛеченияЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияСпециалистиАлт. медицинаСоциални грижиНормативни актовеТестовеИнтервютаБотаникаОбразованиеФизиологияАнкетиРецептиПроизводителиОткритияКлинични пътеки