Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме 7 април – Световният ден на здравето

Отбелязваме 7 април – Световният ден на здравето

Отбелязваме 7 април – Световният ден на здравето - изображение

Днес на 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. На тази дата празнуват медицински специалисти – лекари, фармацевти, медицински сестри и всички в сферата на здравеопазването.

За първи път денят се отбелязва в далечната 1948 година, но едва през 1964 започва да се чества у нас като деня на здравния работник.

По повод празника, много здравни заведения в страната предлагат на своите граждани безплатни прегледи и изследвания в различни направления. Организират се кампании и форуми с поглед на общественото здраве. Подобни инициативи се реализират с цел подобряване на здравната култура на народа в страната.

Тази година тема на Международния ден на здравето е "Депресията: нека поговорим". Това е едно най-разпространените психични разтройства. Продължителността му може да трае различен период. Състоянието може да доведе до сериозни здравни нарушения, като в някои от случаите и до самоубийство.

Според статистика на СЗО от депресия страдат над 300 милиона души по света. За последните 12 години броят на хората, страдащи от психичното заболяване се е увеличил с над 18%.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Horizon Tracker

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияОрганизацииСнимкиНормативни актовеХранене при...Социални грижиЗаведенияТестовеАлтернативна медицинаИнтервютаАнкетиЛеченияОбразованиеРецептиПроизводителиОткритияИсторияКлинични пътекиБотаника