Начало Здравна медиа Здравни новини На 26 септември отбелязваме Световния ден на контрацепцията

На 26 септември отбелязваме Световния ден на контрацепцията

На 26 септември отбелязваме Световния ден на контрацепцията - изображение

На 26 септември се отбелязва Световния ден на контрацепцията. Този ден се чества от 2007 година по инициативата на редица организации с отношение към репродуктивното здраве.

Световният ден на контрацепцията е насочен към всички жени и мъже в репродуктивна възраст с основната идея за понижаване нивото на нежелана бременност. Целта на кампанията е по-голяма информираност, насърчаване на обществото в използване на възможностите за предпазване от нежелана бременност, както и полово-предавани болести. По този повод в много страни от света се организират различни инициативи, дейности, презентации и кампании, целящи да демонстрират и възпитат отговорност у хората, информираност и насърчаване на отговорност спрямо тяхното репродуктивно здраве.

Според официалната статистика на Националния регистър по обществено здраве и анализи в България всеки ден около 40 жени правят аборт по желание. Важно е да се знае какви са начините и вариантите за предпазване от нежелана бременност. Хората в репродуктивна възраст трябва да знаят към кого да се обърнат и от къде могат да се снабдят с достоверна информация.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Между нами


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСпортЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияЗдравни съветиБотаника