Начало Здравна медиа Здравни новини Депресията и тревожността могат да увеличат риска от ракови заболявания

Депресията и тревожността могат да увеличат риска от ракови заболявания

Депресията и тревожността могат да увеличат риска от ракови заболявания - изображение

Депресията и тревожността могат да увеличат риска от ракови заболявания.

До този извод са стигнали британски учени, които са изследвали здравословното състояние на над 160 хиляди души от Англия и Уелс.

В началото на изследването участниците били напълно здрави, но в края учените стигнали до извода, че при хората, които имат склонност да изпадат в състояние на безпокойство и потиснатост, рискът от раково заболяване се увеличава с около 1/3. При тях опасността да развият рак на дебелото черво, простатата, хранопровода и панкреаса, е много по-голяма в сравнение с хората, които не са склонни към тревожност и депресия.

Резултатите от проучването, публикувани в British Medical Journal, показват, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъде установена причинно-следствената връзка между психологическите състояния и онкологичните заболявания.

Според статистиката на Световната здравна организация онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртността в световен мащаб, а прогнозите са повече от тревожни: през 2035 г. случаите на рак ще бъдат 24 милиона, като половината от тях са предотвратими.

"Бремето на рака се увеличава стремглаво и заради застаряването и нарастването на населението, освен останалите рискови фактори. Разходите за терапии срещу рака излизат извън контрол, дори и в богатите страни, а превенцията е абсолютно критична и изключително пренебрегвана", предупреди д-р Крис Уайлд, директор на Международната агенция към СЗО.

Учените призовават правителствата за повече инвестиции в профилактиката на здравето и по-голямо внимание към психологическите състояния, тъй като освен за онкологични заболявания, те са рисков фактор и за развитието на сърдечносъдови заболявания, инсулт, остеопороза.

Снимка: elintransigente.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниЛюбопитноЛеченияЛайфстайлТестовеЗдравни съветиБотаникаОрганизацииКлинични пътекиИсторияОбразованиеСпорт и туризъмАлтернативна медицинаСпортСоциални грижиХранене при...СнимкиНаправления в медицинатаНаучни публикацииЗдравни проблемиАнкетиЗаведенияСпециалистиМедицински изследванияНормативни актовеПрезентацииДиетиИнтервюта