Начало Здравна медиа Здравни новини Депутатите забраниха пушенето на наргиле на обществено място

Депутатите забраниха пушенето на наргиле на обществено място

Депутатите забраниха пушенето на наргиле на обществено място - изображение

Народните представители решиха единодушно да забранят пушенето на наргиле на закрити обществени места. Промените бяха предложени от "Обединени патриоти" и бяха приети на първо четене с 87 гласа "за".

Законът няма да позволява да се продават изделия за наргиле на деца. Не може да се пуши пред детски ясли, градини, училища, в спортни обекти, пред ученически общежития и на детски мероприятия.

Мотивите на депутатите да наложат забраната е, че при водната лула, както се нарича още наргилето, въглените, които разпалват сместа, усилват вредите за здравето. Пушачите вдишват същите токсични вещества, каквито се намират и в обикновените цигари, но при наргилето те се засилват.

Данни на СЗО показват, че нашата страна е на 5-то място от 42 държави по пушене на водна лула от 11-13-годишните ученици веднъж седмично. А при тийнейджърите на 15 г. сме на 2-ро място по употреба на наргиле пак веднъж седмично.

По информация на МВР понякога в тези устройства се добавят наркотични вещества. По този начин се увеличава опасността за здравето на децата. Промените в закона предвиждат разяснявания на рисковете от пушенето на цигари и водна лула в училищата. Децата трябва да са запознати с вредите, коити те нанасят на дихателната и сърдечносъдовата системи, на зъбите, устната кухина и на други органи в тялото.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: cayveotesi.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниЛюбопитно