Начало Здравна медиа Здравни новини Детската имунна система има способността да предотвратява сепсиса

Детската имунна система има способността да предотвратява сепсиса

Детската имунна система има способността да предотвратява сепсиса - изображение

Детската имунна система може да държи ключа за предотвратяване на животозастрашаващи инфекции и сепсис, твърди проучване. Международен екип от учени от университета в Шефилд и от Училището по обществено здраве към „Харвард“ успя да идентифицира механизма, който детският организъм прилага, за да устои на тези тежки състояния.

Сепсисът, известен още като отравяне на кръвта, е реакцията на тялото към инфекция, при която то атакува собствените си органи и тъкани. Взима повече жертви, отколкото рака на червата, на простатата и на гърдата взети заедно. Наричат го скрития убиец, тъй като симптомите първоначално наподобяват тези на грип, гастроентерит или инфекция в гърдите.

Новото изследване, което е първо по рода си, помогнало на учените да идентифицират ключовите разлики в активността на клетъчните пътища в кръвта на септични възрастни и деца. Създаването на начини за предотвратяване на сепсиса е път към откриването на лекарства за интервенция срещу него и осигурява директна представа за потенциалните лечения за състоянието.

Децата имат естествена устойчивост към много инфекциозни заболявания. По време на епидемии от испански грип или ебола, те оцеляват по-добре от възрастните. Анализирайки кръвните профили на болни момчета и момичета и сравнявайки ги с тези на възрастните, специалистите отделили децата, които имат способността да противостоят на инфекцията.

Констатациите от проучването сега се използват за проектиране на лекарства за превенция и на други патологични заболявания, включително и за болестта на Алцхаймер.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: drugtargetreview.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Алт. медицинаИсторияЛюбопитноНовиниИзследванияБотаникаЛечения