Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Ангел Кунчев: Един болен от морбили разболява 95 от 100 неимунизирани

Д-р Ангел Кунчев: Един болен от морбили разболява 95 от 100 неимунизирани

Д-р Ангел Кунчев: Един  болен от морбили разболява 95 от 100 неимунизирани - изображение

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи на пресконференция, че към 27 февруари 2019 г. случаите на морбили в страната са 51. Четири са засегнатите области. Най-голям е броят на заболелите в Благоевградско, а най-много са случаите във възрастовата група от 1 до 4 години – 24.

Д-р Кунчев информира, че се проверяват всички случаи, които са извън огнището в Благоевград и за които има съмнение, че са морбили. Той подчерта колко е важно да се реагира бързо и адекватно и отново напомни, че най-уязвими са малчуганите без ваксина до 13 месеца.

Главният здравен инспектор насочи вниманието към въпроса за нежеланите реакции от ваксините и определи това като спекулация. Той се аргументира с данни, които ясно показват, че от 2 200 000 ваксинации през 2018-а е съобщено за 108 нежелани реакции, „Повечето от тях са т.нар. преходни. Става дума за повишена температура и подуване или зачервяване около мястото, където е поставена ваксината“, обясни д-р Кунчев.

Един болен от морбили заразява 95 от 100 неваксинирани, които среща. В този смисъл ваксината е единственият начин да се предпазим от заразата и да избегнем избухването на епидемия.

През 2018 г. РЗИ са направили 16 000 проверки за изпълнението на имунизационния календар. Издали са актове на 112 родители, които не са имунизирали децата си.

Д-р Ангел Кунчев информира още и за новостите около календара и решенията на експертния съвет по имунопрофилактика, според които от 2020-а всички възрастни над 65 години ще бъдат ваксинирани безплатно против грип, ще бъдат намалени приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3, промени ще има и в схемата на прием за пневмококова ваксина отново от 4 на 3. Сред другите решения са и въвеждането на още една реимунизация срещу коклюш и на препоръчителна ваксина срещу варицела, която ще бъде безплатна.

Редактор: Гергана Караилиева
Източинк: mh.government.bg
Снимка: БГНЕС

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиХранене при...ВидеоИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл