Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Линг Джъпей направи първата в света дистанционна операция на мозък

Д-р Линг Джъпей направи първата в света дистанционна операция на мозък

Д-р Линг Джъпей направи първата в света дистанционна операция на мозък - изображение

За първи път в света пациент беше опериран дистанционно. Китайският хирург д-р Линг Джъпей използва 5G технология и имплантира невростимулатор в мозъка на пациент, който се намира на разстояние от 3000 км. и страда от болестта на Паркинсон. Операцията продължила три часа, е успешна.

Хирургът използва компютър, който е свързан с 5G мрежата от най-ново поколение, разработена от китайския технологичен гигант Huawei. Новото устройство активира връзката в реално време и според д-р Линг не се усеща, че пациентът се намира на хиляди километри от него.

Осъществената операция, която неслучайно определят като революционна, не можеше да бъде извършена с конвенционалните 4G мрежи, които забавят видеото и дистанционното управление. Според китайския хирург новата технология решава тези проблеми.

5G технологията беше използвана за първи път през януари, когато китайски лекар успя да направи операция от разстояние на черния дроб на животно в Медицинския университет във Фуджиан.

Дистанционните операции могат да помогнат на хора, живеещи в отдалечени и бедни райони. Те могат да се използват още и във военни зони.

До момента са правени серия от експерименти с роботи за „Телехирургия“, като безспорно най-яркият пример е американската хирургична система „Да Винчи“.

В същото време усилията на Huawei по отношение на 5G са сериозен източник на притеснение за Вашингтон, особено след избухването на търговската война миналата година между САЩ и Китай. Администрацията на президента Тръмп не спира с опитите си да постави компанията в списъка с обвинения в шпионаж.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nouvelles-du-monde.com
Снимка: tr.sputniknews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияКлинични пътекиХранене при...ЛеченияСнимкиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаФизиологияПатологияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаАнкетиИзследванияБотаникаСпорт